Īstermiņa Kredīts - 6 Izplatītākie Mīti
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.07.2023 | Aizdevums

Īstermiņa Kredīts - 6 Izplatītākie Mīti

Situācijās, kad parādās neatliekami tēriņi un steidzami nepieciešama nauda, taču ar paša finansēm ir par maz, viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem risinājumiem ir īstermiņa kredīts.

Tā kā aizdevums ir nopietnas saistības, kas var radīt pamatīgu finansiālo slogu, savukārt šādās situācijās steiga un nepadomība mēdz ņemt virsroku.

Šajā rakstā esam apkopojuši svarīgāko par īstermiņa kredītiem, tostarp 6 izplatītākos mītus mūsdienu sabiedrībā - turpiniet lasīt, lai vajadzības gadījumā zinātu, kas ir īstermiņa aizdevums un spētu pieņemt pārdomātu lēmumu, kas neradīs negatīvas sekas!

Kas ir īstermiņa kredīts?

Kā iespējams nojaust pēc pakalpojuma nosaukuma, īstermiņa kredīts ir aizdevums, kam raksturīgs īss atmaksas termiņš - tas paredz naudas atmaksu laika posmā no 30 dienām līdz vienam gadam. Līdz ar īso atmaksas termiņu, šāda aizdevuma summa ir nelielas, visbiežāk no viena simta līdz vienam tūkstotim eiro. Īstermiņa kredīti tiek dēvēti arī par ātrajiem kredītiem, un tie pieejami pie nebanku aizdevējiem.

Kādas ir īstermiņa kredīta priekšrocības un trūkumi?

Kā jebkuram citam aizdevumu veidam, arī īstermiņa kredītam ir savas priekšrocības un trūkumi. Lai vajadzības gadījumā spētu pieņemt finansiāli gudru lēmumu, noteikti vajadzētu tos izanalizēt. Svarīgākais, kas jāzina:

Priekšrocības

  • Vienkārša pieteikšanās

Pateicoties modernajām tehnoloģijām, pieteikšanās īstermiņa kredītam ir ļoti vienkārša - vairs nav nepieciešams doties klātienē uz aizdevēja biroju un stāvēt garās rindās, lai pieteiktos aizdevumam. Tā vietā, lai saņemtu īstermiņa aizdevumu, jebkurā ērtā vietā un laikā ir iespējams apmeklēt aizdevēja mājaslapu un aizpildīt pieteikumu. Tomēr tajā pašā laikā jāatceras, ka pietiekums tiek izskatīts aizdevēja darba laikā.

  • Ātra naudas saņemšana

Īstermiņa aizdevums mūsdienās pieejams internetā, līdz ar to naudas saņemšana ir ļoti ātra. Ja pieprasījums tiek apstiprināts un aizdevējs ātri izpilda savus līgumā noteiktos pienākumus, naudas summu iespējams saņemt savā kontā dažu minūšu laikā, visbiežāk 10-15 minūtēs pēc līguma noslēgšanas.

  • Nav nepieciešama ķīla/galvotājs

Salīdzinoši mazās summas un atmaksas termiņa dēļ īstermiņa aizdevuma saņemšanai nav nepieciešama ķīla vai galvotājs, kas ievērojami atvieglo un paātrina naudas saņemšanu.

Trūkumi

  • Īss atmaksas termiņš

Daudziem liekas, ka īss atmaksas termiņš ir priekšrocība, taču jāņem vērā, ka, jo īsāks atmaksas termiņš, jo augstāka procentu likme. Protams, ja aizdevumu atmaksāsiet pēc iespējas ātrāk, kopējā atmaksājamā summa būs mazāka, jo procentos samaksāsiet mazāk.

  • Salīdzinoši augstas procentu likmes

Līdz ar īso atmaksas termiņu, šim aizdevuma veidam var būt arī augstas procentu likmes - īpašu slogu tās rada gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ nolemts pagarināt aizdevumu. Šī aizdevuma gada procentu likme var pārsniegt pat 100 un vairāk procentus, tieši tādēļ pirms īstermiņa aizdevuma noformēšanas ir nepieciešams rūpīgi apdomāt, vai tas patiesi ir Jums un Jūsu finansiālajām iespējām atbilstošs risinājums.

Ar ko īstermiņa kredīts atšķiras no citiem aizdevumu veidiem?

Galvenā atšķirība starp īstermiņa kredītu un citiem aizdevumu veidiem ir aizdevuma summas atmaksas termiņš - kā jau augstāk minējām, īstermiņa aizdevums tiek izsniegts, sākot no 30 dienām līdz vienam gadam, savukārt ilgtermiņa kredīti, sākot no gada līdz pat vairākiem desmitiem gadu.

Īstermiņa kredīta summas parasti ir nelielas - ja ilgtermiņa kredītiem tās mērāmas vairākos tūkstošos, tad īstermiņa aizdevuma summa nepārsniedz pāris simtus eiro, maksimālais, ko parasti izsniedz, ir tūkstotis. Tāpat īstermiņa kredītam atšķirībā no ilgtermiņa aizdevumiem mēdz būt lielāks mēneša maksājums, kā arī var tikt piemērotas augstākas procentu likmes.

6 izplatītākie mīti mūsdienu sabiedrībā saistīti ar īstermiņa kredītiem

#1 Īstermiņa kredīts pieejams ikvienam

Sabiedrībā valda mīts, ka īstermiņa aizdevums ir pieejams ikvienam, kurš nonācis finansiālās grūtībās un aizpildījis pieteikumu. Tomēr patiesībā katrs pieteikums tiek rūpīgi izvērtēts un starp aizdevēju un aizņēmēju tiek noslēgts līgums. Lai saņemtu īstermiņa kredītu, jāatbilst sekojošiem kritērijiem:

  • Oficiāli, regulāri un pietiekami ienākumi;
  • Vismaz 18 gadi (atsevišķi aizdevēji izsniedz kredītus cilvēkiem vecākiem par 20 gadiem);
  • Aktīvs bankas konts kādā no Latvijas bankām;
  • Latvijas Republikas pilsonis vai nepilsonis ar patstāvīgu uzturēšanās atļauju; 
  • Latvijā deklarēta dzīvesvieta;
  • Derīgs tālruņa numurs un elektroniskā pasta adrese.

Jāņem vērā, ka dažādiem aizdevējiem šie kritēriji atšķiras.

#2 Īstermiņa kredīta atmaksa pirms termiņa ir dārga

Sabiedrībā valda mīts, ka atmaksāt īstermiņa kredītu pirms termiņa ir dārgi un pat neiespējami. Tomēr patiesībā daudzi aizdevēji labprāt atbalsta aizņēmēja iniciatīvu atmaksāt šādu aizdevumu ātrāk, neieturot naudas sodu vai nākotnes procentu maksājumus. Viss, protams, atkarīgs no līguma, taču aizdevējs vienmēr ir atvērts sarunām un šādu iespēju pavisam noteikti ir vērts apspriest.

#3 Īstermiņa kredīts rada pamatīgu finansiālu slogu

Sabiedrībā valda mīts, ka tieši īstermiņa aizdevums rada pamatīgu finansiālu slogu. Tomēr patiesībā, ja netiek izvērtēta aizdevuma nepieciešamība, piemērotība situācijai un arī finansiālās iespējas, finansiālu slogu var radīt jebkurš aizdevuma veids, ne tikai īstermiņa aizdevumi. Tas, vai un kādu finansiālo slogu rada īstermiņa aizdevums, atkarīgs no paša aizņēmēja - ja tiek izmantots īstermiņa aizdevums, tas nenozīmē, ka uzreiz trūks naudas un radīsies milzīgi parādi.

#4 Īstermiņa kredīta atmaksa ir sarežģīta

Sabiedrībā valda mīts, ka atmaksāt īstermiņa kredītu ir sarežģīti un aizdevējs dara visu, lai tikai saņemtu procentu maksājumus un apgrūtinātu saistību izpildi. Tomēr patiesībā, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, vienkārša ir ne tikai pieteikšanās īstermiņa kredītam, bet arī aizdevuma atmaksas process. Turklāt aizdevēja interesēs ir godprātīga aizdevuma atmaksa, un liela daļa aizdevēju vienmēr ir gatavi sarunām, lai vienotos par ērtāko atmaksas veidu. Sarežģīt īstermiņa kredīta atmaksu var tikai pats aizņēmējs, nepildot līgumsaistības vai, vēl sliktāk, ignorējot aizdevēju.

#5 Cilvēkiem ar maziem ienākumiem īstermiņa kredīts tiek atteikts

Sabiedrībā valda mīts, ka, ja ienākumi ir mazi, īstermiņa aizdevums tiek uzreiz atteikts. Jāsaka, ka šajā mītā ir daļa patiesības, jo katrs pietiekums tiek rūpīgi izvērtēts, t.sk. ņemot vērā ienākumu apjomu. Tomēr tajā pašā laikā tikpat svarīga ir arī ienākumu regularitāte un tas, vai tie ir oficiāli, tādēļ nevajadzētu noskaņoties negatīvi. Bieži vien ienākumu apjoms neietekmē aizdevuma izsniegšanu, bet gan to, kāda naudas summa var tikt piedāvāta.

#6 Īstermiņa kredītam ir nesamērīgas procentu likmes

Sabiedrībā valda mīts, ka īstermiņa kredītam ir nesamērīgas procentu likmes. Jā, daudzos gadījumos procentu likmes šādam aizdevumam patiesi ir augstas, tomēr ne nesamērīgas, jo 2015. gadā tika pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kurš nosaka, ka kopējās aizdevuma atmaksas izmaksas nevar pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas. Īstermiņa kredīti tiek stingri uzraudzīti, kā arī regulēti, kā rezultātā aizdevēji nevar darboties patvaļīgi.

Apdomājot izmantot tādu iespēju kā aizdevums, nevajadzētu paļauties uz mītiem, kuri var radīt šķēršļus labākā lēmuma pieņemšanai. Mūsdienās aizdevumi ir ļoti dažādi, tādēļ galvenais rūpīgi izvērtēt savas iespējas un aizdevuma atbilstību situācijai. Lai izdodas pieņemt gudrus finansiālos lēmumus!