Ilgtermiņa vai Īstermiņa Aizdevums
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.08.2023 | Padomi

Ilgtermiņa vai Īstermiņa Aizdevums

Aizpildot pieteikumu aizdevumam, jāapdomā un jāizvērtē daudz un dažādi faktori, kas pēc tam var ietekmēt aizdevuma atmaksas procesu. Viens no tiem - ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums?

Ja iepriekš nekad nav izmantota tāda iespēja kā aizdevums, iespējams, ir sarežģīti saprast, kurš no šiem aizdevuma veidiem ir piemērotāks un izdevīgāks konkrētajā situācijā, jo katram no tiem ir savas nianses, kā arī mūsdienās par tiem pieejama ļoti plaša informācija daudz un dažādos avotos.

Plānojat izmantot tādu iespēju kā aizdevums, taču vēl joprojām svārstāties starp ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumu?

Mēs Jums palīdzēsim pieņemt labāko lēmumu - šajā rakstā esam aprakstījuši šo aizdevuma veidu specifiku, kā arī to, kādos gadījumos kurš aizdevuma veids būs piemērota izvēle. 

Kas ir ilgtermiņa aizdevums?

Kā iespējams nojaust pēc nosaukuma, ilgtermiņa aizdevums ir aizdevums ar garāku atmaksas termiņu. Par ilgtermiņa aizdevumu uzskatāms aizdevums, kas tiek izsniegts uz termiņu, kas ilgāks par vienu gadu, līdz ar to patiesībā lielāko daļu no aizdevumiem ir iespējams uzskatīt tieši par ilgtermiņa aizdevumiem. Šajā gadījumā tas ir gan patēriņa kredīts, gan hipotekārais kredīts, gan kredīts auto iegādei, gan studiju kredīts u.c. 

Līdz ar ilgāku atmaksas termiņu, ilgtermiņa aizdevums paredz lielāku naudas summu, tādēļ mēneša maksājums un procentu likmes ir zemākas. Lielās naudas summas dēļ pieteikumu ilgtermiņa aizdevumam gan banku, gan nebanku aizdevējs izvērtē daudz rūpīgāk, veicot padziļinātu kredītvēstures pārbaudi, līdz ar to pieteikuma izskatīšanas un naudas saņemšanas process ir ilgāks nekā īstermiņa kredītiem. 

Kādos gadījumos piemērota izvēle būs ilgtermiņa aizdevums?

Ilgtermiņa aizdevums ir piemērota izvēle gadījumos, kad nepieciešams veikt kādu lielu, nopietnu pirkumu, taču ar personīgajām finansēm ir par maz. Tomēr tādā gadījumā Jums jābūt spējīgam izvērtēt savas iespējas gan aizņemšanās brīdī, gan nākotnē, esot drošam, ka ikmēneša maksājumus vienmēr veiksiet godprātīgi, un to neietekmēs lielā, nopietnā pirkuma uzturēšanas vai kādas citas ikdienas izmaksas. 

Ilgtermiņa aizdevumu parasti izsniedz sekojošiem mērķiem:

  • Mājokļa un automašīnas remontam;
  • Nekustamā īpašuma un automašīnas iegādei;
  • Mēbeļu un sadzīves tehnikas iegādei;
  • Studijām, kvalifikācijas celšanai u.c.;
  • Ārstniecības pakalpojumiem;
  • Citu lielāku pirkumu veikšanai. 

Tā kā ilgtermiņa kredīts paredz lielāku kredīta summu, tā saņemšanai visbiežāk tiek jautāts aizdevuma mērķis. Par to, kādēļ nepieciešama izvēlētā naudas summa, nekādā gadījumā nevajadzētu sniegt nepatiesu informāciju, jo, pirmkārt, tas palīdz aizdevējam izvērtēt Jūsu iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt un, otrkārt, pēc aizdevuma izsniegšanas var tikt jautāts pirkumu pierādīt. 

Populārākais ilgtermiņa kredīts ir patēriņa kredīts, kas ir viens no elastīgākajiem aizdevumu veidiem. Otrs populārākais ilgtermiņa aizdevuma veids ir kredītlīnija, kas no citiem ilgtermiņa aizdevumiem atšķiras ar to, ka paredz konkrēta kredītlimita piešķiršanu, un procenti jāmaksā tikai par reāli iztērēto, nevis visu pieejamo kredītlimitu. 

Kas ir īstermiņa aizdevums?

Kā iespējams nojaust pēc nosaukuma, īstermiņa aizdevums ir aizdevums, kuram raksturīgs īss atmaksas termiņš. Par īstermiņa aizdevumu uzskatāms aizdevums, kas tiek izsniegts uz termiņu no 30 dienām līdz vienam gadam, līdz ar to patiesībā par īstermiņa aizdevumu uzskatāms tikai viens no aizdevumiem - ātrais kredīts. Šādu kredītu piedāvā nebanku aizdevēji. 

Līdz ar īsāku atmaksas termiņu, īstermiņa aizdevums paredz mazāku naudas summu, tādēļ mēneša maksājums un procentu likmes ir augstākas. Mazās naudas summas dēļ pieteikumu īstermiņa aizdevumam aizdevējs izvērtē nedaudz brīvāk (tomēr joprojām rūpīgi!), līdz ar to pieteikuma izskatīšanas un naudas saņemšanas process ir daudz ātrāks nekā ilgtermiņa kredītiem.

Kādos gadījumos piemērota izvēle būs īstermiņa aizdevums?

Īstermiņa aizdevums ir piemērota izvēle gadījumos, kad nepieciešams veikt kādu nelielu, taču steidzamu/neatliekamu pirkumu, taču konkrētajā brīdī tam nav personīgo finanšu. Tomēr tādā gadījumā Jums jābūt spējīgam ne tikai atļauties veikt ikmēneša maksājumu, bet arī tajā pašā laikā neradīt slogu savam budžetam un neietekmēt citus svarīgus maksājumus, kā piemēram pārtikas iegāde. 

Īstermiņa aizdevumu parasti izsniedz sekojošiem mērķiem:

  • Ārsta apmeklējums un medikamentu iegāde;
  • Automašīnas remonts;
  • Ikmēneša rēķinu apmaksa;
  • Citi neatliekami tēriņi.

Tā kā īstermiņa aizdevums paredz mazāku kredīta summu, tā saņemšanai visbiežāk netiek jautāts aizdevuma mērķis. Turklāt, tam ir viena būtiska priekšrocība - naudu ieskaita klienta kontā aptuveni 10-15 minūšu laikā pēc līguma noslēgšanas, kas ir svarīgi situācijās, kad nauda nepieciešama patiesi steidzami.

Lai arī vairumā gadījumu īstermiņa kredīts augstākas procentu likmes dēļ nav pirmā izvēle, jāņem vērā, ka, jo īsāks kredīta atmaksas termiņš, jo mazāk tiek samaksāts procentos. Ja īstermiņa kredīta saistības tiek pildītas godprātīgi, kopējā atmaksājamā summa var būt mazāka nekā ilgtermiņa kredītam ar tādu pašu naudas summu.

Starp īstermiņa un ilgtermiņa kredītiem ir vairākas būtiskas atšķirības, kas jāņem vērā, izvēloties aizdevuma veidu:

  • Aizdevuma atmaksas termiņš - īstermiņa kredīts tiek izsniegts uz īsu laika posmu, līdz gadam, savukārt ilgtermiņa kredīti tiek izsniegti uz vairākiem gadiem.
  • Aizdevuma summas - īstermiņa kredīts paredz naudas summu no dažiem simtiem līdz tūkstotim eiro, savukārt ilgtermiņa kredīti paredz naudas summu līdz pat vairākiem simtiem tūkstošiem eiro. 
  • Ikmēneša maksājums - īstermiņa kredītiem parasti ir lielāks ikmēneša maksājums nekā tas ir ilgtermiņa kredītiem.
  • Procentu likme - īstermiņa kredītiem parasti procentu likme ir augstāka nekā tā ir ilgtermiņa kredītiem. 
  • Pakalpojuma pieeja - lai saņemtu aizdevumu, īstermiņa kredītam var netikt veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude, to ir iespējams saņemt bez ķīlas vai galvotāja, savukārt ilgtermiņa kredīta saņemšanai noteikti tiks veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude, var būt nepieciešama ķīla vai galvotājs.

Ar konkrētiem nosacījumiem aizdevuma saņemšanai ir iespējams iepazīties izvēlētā aizdevēja mājaslapā. Vajadzības gadījumā nebaidieties sazināties ar aizdevēju, lai uzdotu sev interesējošos jautājumus un varētu uzzināt vairāk ne tikai par piedāvājumu, bet arī par pašu aizdevēju. 


Ceram, ka augstāk minētā informācija palīdzēs Jums saprast - īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums - un pieņemt labāko lēmumu. Mūsdienās, kad kredīti internetā pieejami ātri un ērti, īpaši jāatceras, ka jebkurš kredīts ir nopietnas saistības, kuras nāksies godprātīgi izpildīt, tādēļ, pirms uzņematies kredītsaistības, rūpīgi jāizvērtē, kādām vajadzībām kredīts nepieciešams, vai tas ir piemērotākais risinājums konkrētajā situācijā, kā arī savas iespējas kredītu atmaksāt laicīgi un pilnā apmērā.