Kā veicināt savu finansiālo stabilitāti?
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 06.07.2023 | Padomi

Kā veicināt savu finansiālo stabilitāti?

Mūsdienās mēs visi tiecamies pēc finansiālās stabilitātes. Bet ko īsti nozīmē šis termins? Tas nozīmē, ka ir pārliecība par savu pašreizējo finansiālo situāciju un nav uztraukuma par to, ka tuvākajā nākotnē varētu rasties finanšu trūkums.

Finansiālā stabilitāte paredz, ka ir pietiekami daudz finanses gan visām vajadzībām, gan vēlmēm. Bet tajā pašā laikā tas nenozīmē bagātību un neierobežotus līdzekļus, bet gan finansiālo pietiekamību.

Arī Jūs vēlaties kļūt finansiāli stabils? Lūk, noderīgi padomi, kā veicināt savu finansiālo stabilitāti!

Kā sasniegt finansiālo stabilitāti? - 6 noderīgi padomi

1. Uzstādiet sev finansiālos mērķus!

Lai sasniegtu finansiālo stabilitāti, jāizveido dažādas sistēmas, kas palīdz ienākumus tērēt, taupīt un ieguldīt gudri. Bet, pirms sākat plānot detalizēti un ieviešat savā ikdienā jaunus paradumus, veltiet laiku, lai pārdomātu savu kopējo finansiālo ainu un uzstādītu sev finansiālos mērķus!

Apdomājiet - kāda šobrīd ir Jūsu finansiālā situācija? Kādu Jūs to vēlētos pēc nedēļas, mēneša vai arī vairākiem gadiem?

Šajā solī svarīgi saprast, kāda ir situācija šobrīd, lai varat saprast, kā rīkoties, lai sasniegtu stabilitāti.

Pastāv gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķi.

Īstermiņa finansiālais mērķis ir tāds, kuru iespējams sasniegt 1-3 gadu laikā un tas varētu būt, piemēram, aizdevuma atmaksa vai došanās ceļojumā.

Ilgtermiņa finansiālais mērķis ir tāds, kuru iespējams sasniegt 5 un vairāk gadu laikā un tas varētu būt, piemēram, nekustamā īpašuma iegāde vai uzkrājuma izveide.

Atcerieties, ka mērķiem jābūt gan skaidriem, gan reālistiskiem! Un, tā kā prioritātes ar laiku var mainīties, nepieciešams mērķus regulāri, vismaz reizi gadā, pārskatīt un vajadzības gadījumā izvirzīt jaunus!

2. Saprotiet savus ienākumus un izdevumus!

Katrs labs finanšu plāns sākas ar izpratni par savām finansēm, tādēļ sākumā vajadzētu saprast savus ienākumus un izdevumus! Sāciet ar vienkāršu apzināšanu - cik Jūs pelnāt (neto) un cik Jūs tērējat? Lai saprastu savus ienākumus un izdevumus, viens no ērtākajiem veidiem ir izmantot savu bankas konta izrakstu, kas apkopo informāciju par visiem Jūsu ienākumiem un izdevumiem. Atsevišķas bankas tos jau uzreiz arī sadala kategorijās. 

Attiecībā uz ienākumiem atcerieties pieskaitīt itin visus ienākumu avotus, savukārt attiecībā uz izdevumiem atcerieties arī par to, ka pastāv divu veidu izdevumi: fiksētie (īre vai kredītmaksājums, komunālie pakalpojumi) un mainīgie (pārtika, degviela, apģērbs, kā arī izklaides).

Tā varēsiet saprast jomas, kurās mēdzat tērēt vairāk nekā vajadzētu un kurās ir iespējas turpmāk ietaupīt. Visticamāk, ka jāsamazina tieši mainīgie izdevumi.

3. Pieturieties pie budžeta!

Ja vēlaties baudīt finansiāli drošu nākotni, tas nozīmē, ka veidot un plānot budžetu jāsāk jau šodien! Nepietiks vien ar to, ka saprotat savus ienākumus un arī izdevumus - nepieciešams atrast veidu, kā tos salāgot tā, lai paliktu arī pāri.

Vienkāršākā budžeta pārvaldīšanas metode ir 50/30/20 likums, kad 50% no ienākumiem tiek tērēti vajadzībām, 30% vēlmēm, savukārt 20% veido uzkrājumu. 

Ņemiet vērā - ja Jums šobrīd ir kāds finansiālais slogs, piemēram, aktīvs aizdevums, tad šāda pieeja var arī neizdoties. Tādā gadījumā pirmais solis ir kredītu atmaksāt. Ātrākai un veiksmīgākai kredītu atmaksai var palīdzēt tādas iespējas kā kredītu apvienošana, kā arī refinansēšana. Tas ir veids, kā iegūt gan zemāku procentu likmi, gan arī citus izdevīgākus aizdevuma atmaksas nosacījumus, kas var palīdzēt noņemt slogu no Jūsu budžeta.

4. Veiciet investīcijas!

Labākais veids, kā gudri izmantot finanses - veikt naudas investīcijas. Pat, ja Jūs nestrādājat labi atalgotu darbu un varat atļauties investēt tikai pavisam nelielas summas, sāciet ar maziem soļiem - jo ātrāk un regulārāk Jūs sāksiet investēt, jo ātrāk sasniegsiet finansiālo stabilitāti!

Finanšu uzkrājums būs lielāks, ja sāksiet investēt tagad. Viens no biežākajiem investīciju veidiem - bankas noguldījums.

Lai arī kur Jūs izvēlētos investēt, atcerieties, ka nepieciešams izpētīt investīciju noteikumus un gada procentu likmi jeb to, kāds būs Jūsu labums! Vairumā gadījumu tas ir atrodams līguma nosacījumos.

Tāpat, lai veicinātu finansiālo stabilitāti, vienmēr laba doma ir investēt sevī. Tas ir viens no galvenajiem veidiem, kas var palīdzēt pavērt jaunas iespējas un sasniegt karjeras izaugsmi, līdz ar to arī lielākus ienākumus.

Investēt sevī varat, piemēram, apmeklējot apmācības un seminārus vai lasot grāmatas - tas viss var gan sniegt jaunas zināšanas, gan iedvesmot. Neaizmirstiet, ka investēt sevī nozīmē parūpēties arī par savu labklājību - laba veselība un veselīga dzīvesveida ievērošana ir cieši saistīta ar finansiālo stabilitāti, jo var sniegt vairāk enerģijas un laika sasniegt jaunas virsotnes.

5. Izveidojiet drošības spilvenu!

Lai arī lielākā daļa cilvēku zina, ka drošības spilvena izveide neparedzētiem tēriņiem ir ļoti svarīga, lai veicinātu finansiālo stabilitāti, vēl joprojām ir daudzi, kam drošības spilvena nav un tas arī netiek veidots. Biežākie attaisnojumi ir ''man nesanāk'' vai ''es neprotu krāt'', bet, ja sapratīsiet, kādēļ Jums nesanāk, situāciju varētu mainīt.

Pastāv vairāki veidi, kā iekrāt, līdz ar to katrs var izvēlēties sev ērtāko un patīkamāko metodi. Daži no tiem:

Automatizēts pārskaitījums. Regulāri, piemēram, reizi mēnesī konkrēta summa tiek automātiski pārskaitīta uz krājkontu vai citu atsevišķu kontu. 

Krājkase. Regulāri, piemēram, reizi mēnesī konkrēta summa tiek izņemta no bankas konta un ielikta krājkasē. 

Krājrīks. Vairākas bankas šobrīd piedāvā tādu iespēju kā krājrīks, kas noapaļo katru kartes maksājumu, atlikumu automātiski pārskaitot uz krājrīka kontu. Ņemot vērā līguma nosacījumus, t.sk. noteikto procentu likmi, nauda šajā krājrīkā ir kā investīcija. 

Izaicinājums. Iekrājumu veidošana var būt arī kā izaicinājums, piemēram, sacensties ar draugu, kurš gada laikā sakrās vairāk. Vai, piemēram, izaicināt pašam sevi reizi nedēļā atlikt konkrētu naudas summu, kas tiks pakāpeniski palielināta. 

6. Meklējiet papildu ienākumu avotus!

Lielākajai daļai cilvēku, kuri pret finansiālo stabilitāti izturas nopietni, ar standarta 8-17 darba dienu var nepietikt. Citiem vārdiem sakot, lai palielinātu ienākumus, iespējams, jāskatās tālāk par pamata darbu.

Daži finanšu eksperti mudina atklāt pat piecas ienākumu plūsmas. Tātad, ja Jums ir standarta 9 stundu darba diena, apsveicam – Jums ir viena ienākumu plūsma. Tas nozīmē, ka atliek atrast vēl četras! Šajā gadījumā pastāv divi veidi, kā gūt papildu ienākumus: aktīvi ienākumi (laiks=nauda) un arī pasīvi ienākumi (darbu izdara vienreiz, bet nauda rodas automatizēti). 

Veicināt finansiālo stabilitāti nav vienkāršs uzdevums, bet, ja ņemsiet vērā augstāk minētos padomus, Jums noteikti izdosies sasniegt savus finansiālos mērķus.

Atcerieties, ka procesa gaitā var būt dažādi izaicinājumi, tomēr nepadodieties un centieties saglabāt mieru. Lēnāk brauksiet - tālāk tiksiet. Lai veicas!