Naudas Aizdevums No Privātpersonas: Priekšrocības un Trūkumi
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.07.2023 | Padomi

Naudas Aizdevums No Privātpersonas: Priekšrocības un Trūkumi

Dzīve mēdz būt dažādu izaicinājumu bagāta, un diemžēl neviens nav pasargāts no situācijas, kad steidzami nepieciešamas finanses.

Lieliski, ja šādās situācijās ir pieejami personīgie iekrājumi, taču diemžēl ne visiem un ne vienmēr tādi ir. Par laimi, šādām izaicinošām situācijām pieejami arī dažādi citi ātrie risinājumi.

Viens no tiem – naudas aizdevums no privātpersonas. Šāds risinājums salīdzinājumā ar tradicionālajiem finansēšanas veidiem sniedz vairākas priekšrocības, taču tam, protams, ir arī savi trūkumi.

Naudas aizdevums no privātpersonas: Priekšrocības

Izdevīgi nosacījumi

Privātpersonu aizdevumu nosacījumi ir elastīgāki nekā, piemēram, bankas vai nebankas aizdevēju nosacījumi - šādiem aizdevumiem var būt zemākas procentu likmes, mazāki vecuma ierobežojumi, ilgāki atmaksas termiņi u.c.

Tāpat šādiem aizdevumiem parasti nav nepieciešama ķīla vai galvotājs, kā rezultātā aizņēmējs neriskē ar savu īpašumu vai sava galvotāja finansēm.

Ar privātpersonām parasti ir vieglāk vienoties par sev vēlamiem nosacījumiem. Tomēr jāņem vērā, ka, jo tuvāks aizdevējs, jo izdevīgāki parasti ir nosacījumi. Nepazīstams cilvēks var noteikt gan augstas procentu likmes, gan pirmo iemaksu, gan ķīlu utt.

Viegla pieejamība

Atšķirībā no, piemēram, bankas vai nebankas aizdevējiem, kuriem attiecībā uz aizņēmēja pārbaudi jādarbojas saskaņā ar likumu, privātpersonas pirms kredīta izsniegšanas parasti neveic kredītvēstures pārbaudi, kā rezultātā saņemt nepieciešamo naudu ir vieglāk - atsevišķos gadījumos aizdevums no privātpersonas pieejams arī tiem, kuru kredītvēsture ir sabojāta.

Tomēr, kaut arī šī tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajām privātpersonu aizdevuma priekšrocībām, jāņem vērā, ka kredītvēstures pārbauda tiek veikta tikai un vienīgi Jūsu paša labā, jo tas norāda uz Jūsu iespējām naudu godprātīgi atmaksāt. 

Tāpat naudas saņemšanai ne vienmēr tiek jautāts norādīt mērķi, un tas var noderēt, piemēram, gadījumā, ja plānojat atjaunot nekustamo īpašumu - citi aizdevēji uz šādu mērķi visbiežāk skatās ļoti skeptiski. Šis arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ daudzi izvēlas labāk aizņemties no nebanku kredītdevēja, nevis paziņas, drauga vai arī radinieka.

Iespēja aizņemties lielāku naudas summu

Aizņemoties no bankas vai nebankas aizdevēja, var nākties gaidīt vairākas dienas, kamēr tiek dota vien atbilde, vai aizdevums tiks apstiprināts.

Savukārt saņemt naudu no privātpersonas parasti iespējams ātrāk, un tas ir īpaši svarīgi situācijās, kad nauda nepieciešama steidzami. Aizdevuma apstiprināšana un saņemšana, sākot no pietiekuma izvērtēšanas un beidzot ar naudas saņemšanu kontā, parasti aizņem aptuveni nedēļu.

Naudas aizdevums no privātpersonas: Trūkumi

Risks sadarboties ar negodprātīgu aizdevēju

Ideālā scenārijā privātpersonas kredīts tiek saņemts no pazīstama cilvēka, taču šāda veida aizdevējus iespējams atrast arī sludinājumu portālos, kas rada daudz lielāku risku sastapt negodprātīgu aizdevēju.

Pirms aizdevējs izsniedz naudu, viņš pieprasa klientam sniegt konfidenciālu informāciju - personas datus, bankas kontu, adresi u.c. Negodprātīgs aizdevējs šo informāciju var nodot tālāk vai arī izmantot savu savtīgu nolūku īstenošanai.

Ja esat izlēmis aizņemties no privātpersonas, esiet gatavs veltīt laiku un pūles, lai veiktu detalizētu pārbaudi!

Pirms vienošanās vienmēr vajadzētu apskatīt citu cilvēku atsauksmes par izvēlēto aizdevēju, kā arī rūpīgi izlasīt un izanalizēt aizdevuma līgumu. Ja radušās kaut mazākās aizdomas, nekādā gadījumā neriskējiet!

Risks sabojāt savstarpējās attiecības

Ne velti pastāv teiciens ‘’Aizņemsies no drauga – pazaudēsi draugu.’’ Aizņemties no paziņas, drauga vai arī radinieka ir riskanti, jo gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ rodas problēmas ar kredīta atmaksu, iespējams pavisam vienkārši sabojāt savstarpējās attiecības.

Aizņemoties, protams, lielākajai daļai liekas, ka nauda nekādā veidā neietekmēs savstarpējās attiecības, bet saspīlējuma gadījumā emocijas ir pavisam citādas. Jāsaprot, ka pirms aizņemšanās nekad nav iespējams paredzēt aizdevēja emocijas.

Aizdevuma atgūšanai var tikt pielietotas nepieņemamas un ar likumu neatzītas metodes 

Izvēloties izmantot tādu iespēju kā aizdevums no privātpersonas, jāņem vērā, ka gadījumā, ja Jums radīsies problēmas ar naudas atmaksu, Jūs nebūsiet pasargāts.

Latvijas Republikā licencētas kreditēšanas kompānijas un to metodes, lai atgūtu aizdevumu, tiek regulētas ar likumu, līdz ar to darbojas likuma robežās, piemēram, nemaksāšanas gadījumā iesniedzot datus par aizņēmēju parādpiedziņas kompānijām, kurām aizliegts apmeklēt aizņēmēja privātīpašumu. Savukārt privātpersonu aizdevēji var pielietot nepieņemamas un ar likumu neatzītas metodes, kas aizņēmējam var radīt lielu diskomfortu. 

Ja esat aizņēmies no privātpersonas, taču kādu iemeslu dēļ radušās problēmas ar naudas atmaksu, noteikti neignorējiet aizdevēju, bet gan komunicējiet un mēģiniet vienoties par abām pusēm pieņemamu risinājumu!

Visdrošāk gan kredīta izsniegšanu, gan atmaksu veikt ar bankas pārskaitījumu - tādā veidā vajadzības gadījumā būs vienkāršāk pierādīt darījuma summas un termiņus. Turklāt, ļoti svarīgi maksājuma uzdevumā norādīt precīzu informāciju!

Apsverot izmantot tādu iespēju kā aizdevums, svarīgi izvērtēt tā nepieciešamību un atbilstību situācijai, savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt, kā arī pašu aizdevēju! Rūpīga izvērtēšana nepieciešama, neatkarīgi no tā, kāds aizdevējs un aizdevuma veids tiek izvēlēts. Vēlam, lai Jums vienmēr izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus!