Patēriņa Kredīts Privātpersonām - Kredīts Jebkuram Mērķim
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 06.07.2023 | Padomi

Patēriņa Kredīts Privātpersonām - Kredīts Jebkuram Mērķim

Diemžēl ir situācijas, kad nepieciešams veikt kādu lielāku pirkumu, taču ar paša finansēm vai iekrājumiem nepietiek - tādās situācijās cilvēki mēdz izmantot tādu iespēju kā aizdevums.

Viens no visbiežāk izmantotajiem kredīta veidiem Latvijā ir patēriņa kredīts. Jaunākie kredītu reģistra statistikas dati liecina, ka 2023. gada aprīlī tika izsniegts 730 081 kredīts patēriņam, kredītkartēm un overdraftiem ar kopējo summu 54.20 miljoni eur.

Aizņēmumu tendences regulāri mainās, un pašreiz vidējais patēriņa kredīts kļuvis lielāks, kā arī tiek novirzīts lielākiem mērķiem - šajā rakstā stāstām vairāk par to, kas ir patēriņa kredīts!

Kas ir patēriņa kredīts?

Patēriņa kredīts ir vidēja termiņa aizdevums, kas tiek izsniegts, neprasot aizņēmējam norādīt konkrētu mērķu, kam aizdevums paredzēts. Šādu kredītu izsniedz gan bankas, gan nebanku aizdevēji. Tā atmaksas termiņš ir no dažiem mēnešiem līdz vairākiem gadiem - visbiežāk no 3 mēnešiem līdz pat 10 gadiem. 

Kā iespējams nojaust pēc aizdevuma nosaukuma, sākotnēji patēriņa kredīts privātpersonām tika izsniegts patēriņam, piemēram, jaunu mēbeļu vai sadzīves tehnikas iegādei. Taču, kā jau raksta sākumā minējām, aizņēmumu tendences regulāri mainās, un arī patēriņa kredīta mērķi ir mainījušies, ievērojami paplašinot tā pielietojuma veidus. 

Kādas ir patēriņa kredīta priekšrocības?

Katram aizdevumam ir savas priekšrocības, kuras aizņēmēji vēlas izmantot. Patēriņa kredīta priekšrocības ir sekojošas:

Ilgāks atmaksas termiņš

Salīdzinot ar citiem kredīta veidiem, patēriņa kredītam ir ilgāks atmaksas termiņš. Atkarībā no aizdevēja noteikumiem un aizņēmēja spējām, to iespējams atmaksāt ne tikai mēnešu, bet pat vairāku gadu laikā. Jo garāks aizdevuma atmaksas termiņš, jo mazāka summa jāmaksā katru mēnesi - tas samazina uztraukumu un finansiālo slogu, kad tuvojas kārtējais ikmēneša maksājums.

Tomēr jāņem vērā, ka, ja izvēlēsieties garāko iespējamo aizdevuma atmaksas termiņu, arī kopējā atmaksājamā procentu likme būs augstāka.

Lielāka aizdevuma summa

Lielāku mērķu sasniegšanai var būt nepieciešams arī vairāk finanšu, savukārt, salīdzinot ar citiem kredīta veidiem, patēriņa kredīts piedāvā aizņemties lielākas summas uzreiz.

Patēriņa kredīta summas pie dažādiem aizdevējiem svārstās no pāris simtiem līdz pat 25 000 eur.

Nav nepieciešama ķīla

Izmantojot tādu iespēju kā aizdevums, ir svarīgi, lai nav jākoncentrējas uz neko citu un nav jāuztraucas par neko citu kā tikai par kredīta atmaksu. Tomēr jāsaprot, ka arī aizdevēji vēlas būt droši par to, ka kredīta atmaksas process noritēs bez aizķeršanās un problēmām, tādēļ liela daļa no aizdevumiem tiek izsniegti tikai pret ķīlu.

Patēriņa kredītam vairumā gadījumu ķīla nav nepieciešama.

Ātra un vienkārša noformēšana

Mainoties laikiem un attīstoties tehnoloģijām, pieaug cilvēku prasības attiecībā uz pakalpojumu saņemšanu. Noformēt patēriņa kredītu mūsdienās ir ātri un vienkārši, to var izdarīt internetā, aizpildot pieteikuma formu. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams pat iziet no mājas. Ja, izvērtējot aizņēmēju, viss ir kārtībā un nosacījumi aizņēmēju apmierina, arī naudu iespējams saņemt salīdzinoši īsā laikā, pie atsevišķiem aizdevējiem pat pāris minūšu laikā pēc līguma parakstīšanas. Viss, ar ko jārēķinās pēc pieteikuma izsniegšanas - aizdevēju darba laiks. 

Kādiem mērķiem parasti klienti izvēlās patēriņa kredītu?

Patēriņa kredītu cilvēki galvenokārt izmanto dzīves kvalitātes uzlabošanai, visbiežāk sekojošiem mērķiem:

Mājokļa remontam un labiekārtošanai

Mūsu mājoklis ir mūsu miera osta, kur atgūties no steidzīgās ikdienas, tādēļ svarīgi, lai mēs tajā justos patīkami. Īpaši vērtīgi ieguldīt mājoklī ir tad, ja esošās problēmas ar laiku varētu pāraugt lielākās, radot pamatīgus zaudējumus - patēriņa kredīts var būt piemērots variants gan remontam, gan labiekārtošanai, t.sk. jaunām mēbelēm un sadzīves tehnikai.

Auto remontam

Ikviens auto īpašnieks zina - auto prasa ievērojamus ieguldījumus. Turklāt, mūsdienās auto daudziem cilvēkiem ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, līdz ar to, ja rodas situācija, kad tam nepieciešams remonts, savukārt finanšu nepietiek, piemērots variants var būt patēriņa kredīts.

Medicīnas izdevumiem

Laba veselība ir visa pamats, par ko regulāri jārūpējas. Patēriņa kredīts var būt piemērots variants, ja nepieciešams pēkšņs zobārsta apmeklējums, plānveida operācija, kāda manipulācija vai izmeklējums vai, piemēram, jāiegādājas medikamenti.

Izglītībai

Lai strādātu sapņu profesijā vai iegūtu algas pielikumu, bieži nepieciešams izglītoties. Patēriņa kredīts var būt piemērots variants, ja plānojat iegūt augstāko izglītību vai, piemēram, celt esošo kvalifikāciju. Turklāt, tas var palīdzēt ne tikai segt izglītības maksu, bet arī ikdienas vajadzības, lai papildu mācībām nenāktos izsmelt spēkus strādājot. 

Lai arī kādam mērķim tiek izvēlēts šis kredīta veids, jāņem vērā, ka šāds kredīts ir piemērots nopietnām un pārdomātām vajadzībām, nevis nelieliem tēriņiem un vēlmju apmierināšanai. Lēmums par patēriņa kredīta saņemšanu ir jāapdomā vairākkārt, galvenokārt uzdodot sev jautājumu - vai es patiesi varēšu to godprātīgi atmaksāt un mēneša maksājums neradīs pārlieku lielu slogu manām finansēm?

Jāatceras, ka kopējā summa, kas jāatmaksā aizdevējam, sastāv ne tikai no aizņēmuma summas, bet tai piemēro procentu likmi. Atsevišķiem aizdevējiem ir arī aizdevuma noformēšanas komisijas maksa.

Kas ir nepieciešams, lai saņemtu patēriņa kredītu?

Sākotnēji patstāvīgai izvērtēšanai var noderēt patēriņa kredīta kalkulators, tomēr, tā kā jebkurš, t.sk. patēriņa kredīts ir nopietnas saistības, saņemot pieteikumu, aizdevējs pirms līguma parakstīšanas to rūpīgi izvērtēs, lai saprastu iespējamos riskus. Dažādiem aizdevējiem izvērtēšanas kritēriji mēdz atšķirties, tomēr ir pāris kritēriji, kas, lai saņemtu patēriņa kredītu, lielākajai daļai aizdevēju ir vienādi:

  • Vecums. Visbiežāk to izsniedz cilvēkiem vecumā no 20 līdz pat 70 gadiem;
  • Oficiāli ienākumi. Visbiežāk to izsniedz cilvēkiem ar oficiāliem, regulāriem un pietiekamiem ikmēneša ienākumiem;
  • Dzīvesvieta Latvijā. Visbiežāk to izsniedz cilvēkiem, kuru patstāvīgā dzīvesvieta ir reģistrēta Latvijā;
  • Bankas konts. Visbiežāk to izsniedz cilvēkiem, kuriem ir atvērts konts kādā no Latvijas bankām;
  • Pozitīva kredītvēsture. Visbiežāk to izsniedz cilvēkiem, kuriem ir pozitīva kredītvēsture jeb iepriekšējās/esošās finansiālās saistības bijušas/tiek izpildītas godprātīgi.

Vai patēriņa kredīts pieejams klientiem ar sliktu kredītvēsturi?

Uz šo jautājumu konkrētas atbildes nav, jo, kā jau minējām, lai saņemtu patēriņa kredītu, katram aizdevējam ir savi nosacījumi, ar kādiem tas tiek izsniegts. Visbiežāk klientiem ar sliktu kredītvēsturi tomēr tiek atteikts.

Savukārt, ja tas tiek izsniegts, tas noteikti nav tikpat izdevīgs kā cilvēkam ar pozitīvu kredītvēsturi - var būt gan mazāka aizdevuma summa, gan augstāka aizņēmuma procentu likme un gada procentu likme (gpl). Iespējams, būs nepieciešama ķīla, galvotājs vai kāda cita garantija. Lai izvērtētu aizņēmēju, aizdevējs ņem vērā gan savā rīcībā esošos datus, gan informāciju no ārējiem reģistriem – Kredītinformācijas Biroja, Maksātnespējas reģistra, Latvijas Bankas Kredītu reģistra. 

Ja esat nolēmis veikt kādu lielāku pirkumu ar patēriņa kredīta palīdzību, esiet uzmanīgs un rūpīgi izvērtējiet aizdevēja piedāvājumu, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt.

Izvērtējiet, vai ikmēneša maksājums ir piemērots Jūsu ikmēneša ienākumiem, procentu likme ir samērīga aizdevuma summai un kopējā aizdevuma atmaksājamā summa nepārsniedz Jūsu iespējas. Lai izdodas sasniegt visus finansiālos mērķus!