Kā Uzzināt Savus Parādus?
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.07.2023 | Padomi

Kā Uzzināt Savus Parādus?

Par spīti tam, ka ikvienu cilvēku, kurš izmantojis tādu iespēju kā aizdevums, aicina uzmanīgi sekot līdzi savām parādsaistībām, var gadīties, ka cilvēks nezina, kā to izdarīt vai arī noformējis vairākus aizdevumus un gluži vienkārši nespēj izsekot līdzi visam informācijas apjomam.

Ja parādi nav zināmi, saistības, visticamāk, netiek pildītas, savukārt negodprātīga saistību izpilde var novest pie uztraukumiem, pamatīga finanšu sloga, kā arī negatīvi ietekmēt kredītvēsturi, tādējādi nākotnē radot virkni sarežģījumu.

Ikvienam cilvēkam vienmēr vajadzētu zināt, kam un cik daudz viņš ir parādā - zinot precīzu parādsaistību summu, ir iespējams vieglāk saplānot savas finanses un izveidot reālu atmaksas plānu.

Esat iekritis parādu slogā? Neuztraucieties - mēs palīdzēsim apzināties situāciju!

Šajā rakstā esam apkopojuši veidus, kā uzzināt savus parādus. 

Kā parādsaistības ietekmē kredītvēsturi?

Parādsaistības rada ne vien uztraukumu un finanšu slogu, bet arī negatīvi ietekmē kredītvēsturi. Kredītvēsturē tiek apkopota visa informācija par iepriekšējām un esošām kredītsaistībām, t.sk. maksājumu vēsturi, tādējādi iespējams uzzināt, kādi maksājumi, cik bieži un kādos apjomos tikuši kavēti.

Kredītvēsture ir svarīga, lai saņemtu aizdevumus, iegādātos preces ar līzinga starpniecību un saņemtu pakalpojumus - ja parādsaistību dēļ kredītvēsture ir negatīva, aizdevums/prece/pakalpojums var tikt atteikts vai arī gadījumā, ja tas tomēr tiek izsniegts, tam var būt neizdevīgi līguma nosacījumi. 

Šī iemesla dēļ pirms saistību uzņemšanās vienmēr vajadzētu kritiski izvērtēt kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to atmaksāt. Līdz ko radīsies parādsaistības, kredītvēsture kļūs negatīva, un Jūsu iespējas tiks pamatīgi ierobežotas - iespējams, konkrētajā brīdī to neizjutīsiet, taču nākotnē tam var būt izšķiroša nozīme kāda būtiska finansiāla soļa īstenošanā, piemēram, nekustamā īpašuma iegādē

Kā ir iespējams uzzināt savus parādus?

Informāciju par saviem parādiem var uzzināt ikviens, turklāt bez maksas - nepieciešams veltīt vien laiku.

Turklāt, mūsdienās, kad lielākā daļa procesu notiek interneta vidē, uzzināt savus parādus iespējams, neizejot no mājas, sev ērtā vietā un laikā. Lūk, daži no biežāk pielietotajiem veidiem, lai uzzinātu savus parādus:

Pārbaudiet e-pastus un vēstules no kredītkompānijām

Vienkāršākais un ātrākais veids, kā uzzināt informāciju par saviem parādiem, ir pārbaudīt no kredītkompānijām saņemtos e-pastus un vēstules - tajos nereti tiek minēts atlikušais saistību apjoms. Ja, apskatot e-pastu kastīti un pastkasti secināt, ka neko neesat saņēmis, pārbaudiet, vai kredītkompānijai pieejama Jūsu aktuālā kontaktinformācija. Varbūt nesen esat mainījis savu e-pasta adresi vai dzīvesvietas adresi? Tāpat kredītkompānijai būtu jāzina Jūsu aktuālais mobilā tālruņa numurs. 

Sazinieties ar kredītdevējiem

Kredītdevēju darba laikā vienmēr esat laipni aicināts sazināties ar konkrēto kredītdevēju, pie kā Jums noformēts aizdevums. No kredītdevēja iespējams uzzināt detaļas par savām saistībām - aizdevuma summu, kā arī ikmēneša maksājuma summu. Tāpat varat lūgt kredītdevēju aprēķināt un informēt Jūs arī par atlikušo atmaksājamo summu.

Ikviena kredītdevēja mājaslapā pieejama kontaktinformācija, t.sk. e-pasta adrese un mobilā tālruņa numurs. Ja kādu iemeslu dēļ Jums radušās grūtības atmaksāt aizdevumu, izrādiet iniciatīvu un komunicējiet, lai vienotos par abpusēji izdevīgiem aizdevuma atmaksas nosacījumiem. Nekādā gadījumā neignorējiet kredītdevēju!

Kredītinformācijas Biroja pakalpojumi

AS “Kredītinformācijas Birojs" (KIB) ir daļa no pasaulē lielākās kredītinformācijas un riska pārvaldības risinājumu pakalpojumu sniedzēju grupas ''Creditinfo Group'' - tā mājaslapā www.manakreditvesture.lv saņemt informāciju par savām saistībām var gan privātpersonas, gan juridiskas personas. Šajā mājaslapā pieejama informācija gan par izpildītiem, gan par kavētiem maksājumiem - kredītiem, auto un preču līzingu, apsaimniekošanas, telekomunikāciju un citu pēcapmaksas pakalpojumu rēķinu nomaksu (elektrības pakalpojumi, namu apsaimniekošana, degvielas kartes u.c.) Tāpat iespējams uzzināt uzņēmumus, kas pieprasījuši informāciju par Jūsu kredītvēsturi.

Lai saņemtu informāciju no Kredītinformācijas Biroja, nepieciešams autentificēties www.manakreditvesture.lv ar internetbankas starpniecību. Apmeklējot mājaslapu, tiek automātiski piekrists personu datu apstrādei, taču varat būt drošs, jo Kredītinformācijas Birojs darbojas saskaņā ar likumdošanu un personas datu aizsardzību, kā rezultātā Jūsu dati netiks nejauši vai nelikumīgi iznīcināti, pārveidoti vai nelikumīgi izpausti nesaistītām personām. 

Informācija Latvijas Bankas kredītu reģistrā

Latvijas Bankas kredītu reģistrs ir bankas izveidota un uzturēta datubāze - tā mājaslapā www.manidati.kreg.lv saņemt informāciju par savām saistībām var gan privātpersonas, gan juridiskas personas.

Šajā mājaslapā pieejama informācija gan par kredītsaistībām, gan saņemtajiem un sniegtajiem galvojumiem un maksājumu kavējumiem. Bankas kredītu reģistrā informāciju iekļauj kredītiestādes, līzinga kompānijas, citas komercsabiedrības, kurām ir cieša sadarbība ar kredītiestādēm, krājaizdevu sabiedrības, apdrošinātāji, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un Valsts kase.

Lai saņemtu informāciju no Latvijas Bankas kredītu reģistra, nepieciešams autentificēties www.manakreditvesture.lv ar internetbankas starpniecību vai eParaksts starpniecību. Apmeklējot mājaslapu, tiek automātiski piekrists fizisko personu datu apstrādei, taču varat būt drošs, jo Latvijas Bankas kredītu reģistrs darbojas saskaņā ar likumdošanu un personas datu aizsardzību, kā rezultātā Jūsu dati netiks nejauši vai nelikumīgi iznīcināti, pārveidoti vai nelikumīgi izpausti nesaistītām personām. 

Pārbaudot informāciju par saviem parādiem kādā no augstāk minētajām datubāzēm, ņemiet vērā:

  • Neatmaksāto parādu vēsture kredītu reģistrā saglabājas 10 gadus, savukārt atmaksāto parādu vēsture - 5 gadus; 
  • Dati par parādiem tiek izpausti saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu - lai juridiskas personas varētu pārbaudīt Jūsu parādus, ir nepieciešama Jūsu atļauja;
  • Ziņas par personas parādsaistībām tiek iekļautas parādvēstures datubāzē, ja maksājumu saistību izpildes kavējums pārsniedz 60 dienas un ir iestājies iebildumu izteikšanas termiņš, un šajā termiņā parādsaistības nav atmaksātas;
  • Ziņas par sevi un arī par saviem parādiem šajās datubāzēs varat saņemt tikai Jūs pats, līdz ar to Jums nav pieejamas arī ziņas par citu personu parādiem. Datus par citas personas parādiem var saņemt ar notariāli apstiprinātu atļauju. 

Kredītvēstures pārbaude

Jāņem vērā, ka nav viena vienota avota, kur pieejami visi dati par parādiem un kredītvēsturi - augstāk aprakstījām katras datubāzes specifiku. Par laimi, informācija par kredītvēsturi mūsdienās ir brīvi pieejama, un to var pārbaudīt gan bankas un citas finanšu iestādes, kā arī citi uzņēmumi, kas ar Jums slēdz kāda veida līgumu. Šajā gadījumā jāsaprot - jo ātrāk sāksiet interesēties par savu kredītvēsturi, jo ātrāk spēsiet konstatēt, ja tā ir negatīva vai notikušas krāpnieciskas darbības, piemēram, svešinieks noformējis kādu finanšu pakalpojumu Jūsu vārdā. Savu kredīvēsturi vajadzētu pārbaudīt regulāri, vismaz 2 reizes gadā. 

Datus par saviem parādiem un arī savu kredītvēsturi bez maksas iespējams saņemt dažādos veidos – augstāk minējām gan Latvijas Banku kredītu reģistru, gan Kredītinformācijas Biroju, taču kredītvēstures pārbaudei ir pieejams arī tāds avots kā CREFO birojs. Mājaslapā www.crefobirojs.lv pieejama līdzīga informācija kā Latvijas Bankas kredītu reģistrā. Galvenā atšķirība - CREFO birojs koncentrējas uz informāciju par finansiālajām saistībām, kuras noformētas salīdzinoši nesen. Lai no CREFO biroja mājaslapas saņemtu informāciju par savu kredītvēsturi, nepieciešams autentificēties ar internetbankas starpniecību.

Kredītvēsture būtiski ietekmē mūsu iespējas saņemt finanšu pakalpojumus, savukārt šie pakalpojumi ietekmē mūsu dzīves labklājību, tādēļ par pozitīvas kredītvēstures uzturēšanu vajadzētu sākt domāt jau brīdī, kad tiek noformētas pirmās finanšu saistības. Diemžēl neatmaksāti kredīti kredītvēsturi ietekmē ļoti negatīvi, tādēļ kārtējo reizi atgādinām, ka pirms aizdevuma noformēšanas vajadzētu rūpīgi izvērtēt savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt. 

Nevajadzētu dzīvot pēc filozofijas ''manas kredītsaistības un manas parādsaistības ir tikai un vienīgi mana darīšana''. Kredītkompānijas vienmēr ir ieinteresētas sadarboties un viņu interesēs ir tas, lai ikviena klienta kredīti tiktu atmaksāti, tādēļ gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ Jums radušās grūtības kredīta atmaksu, noteikti neklusējiet, bet gan izrādiet iniciatīvu un risiniet situāciju pēc iespējas ātrāk. Augstāk esam apkopojuši, kā uzzināt savas parādsaistības - izmantojiet šos avotus, lai pēc tam varētu sastādīt veiksmīgu atmaksas plānu. Lai izdodas!