Nebanku kredīti – Kādas ir galvenās priekšrocības?
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.07.2023 | Aizdevums

Nebanku kredīti – Kādas ir galvenās priekšrocības?

Lai vai cik ļoti mums to dažkārt negribētos atzīt, viena no svarīgākajām katra cilvēka dzīves jomām ir finanses. Finanšu pārvaldība ir sarežģīts uzdevums, kas būtu jāapgūst ikvienam, taču, lai arī cik apzinīgi un rūpīgi mēs plānotu savas finanses, var gadīties neparedzētas situācijas, kurās finanses nepieciešamas steidzami. Ne visiem izveidots finansiālais drošības spilvens, tādēļ tādās situācijās viens no ātrākajiem un vieglākajiem risinājumiem ir naudas aizdevums no bankas vai nebanku aizdevēja.

Šajā rakstā stastām vairāk par nebanku kredītiem un to galvenajām priekšrocībām.

Kas ir nebanku kredīts?

Nebanku kredīts ir naudas aizdevums, kuru izsniedz kredītkompānijas jeb nebanku aizdevēji. Pateicoties tehnoloģijām, pieteikšanās nebanku kredītam ir ātra un vienkārša, jo mūsdienās kredīta saņemšanai vairs nav nepieciešams iziet no mājas - tam ir iespējams pieteikties sev ērtā laikā un vietā.

Ja klients atbilst visiem nosacījumiem un, izvērtējot klienta pietiekumu, nebanku kredīts tiek apstiprināts, naudas summu ir iespējams saņemt bankas kontā pāris minūšu laikā.

Kāda ir atšķirība starp banku un nebanku kredītdevējiem?

Gan banku, gan nebanku kredītdevēji piedāvā klientiem naudas aizdevumus. Galvenā atšķirība starp tiem - nebanku aizdevēji nodarbojas tikai ar kredītēšanu, savukārt bankām kreditēšana ir tikai viens no daudziem finanšu pakalpojumiem. Banku un nebanku kredītdevējiem atšķiras izsniegtās naudas summas, aizdevuma mērķa norādīšanas nepieciešamība un atmaksas termiņš.

Nebanku kredītdevēji izsniedz kredītus ar mazākām naudas summām un īsākiem atmaksas termiņiem, bieži bez konkrēta mērķa, kuram piešķirtais kredīts jāizmanto. Savukārt banku kredītdevēji izsniedz kredītus ar lielākām naudas summām un garākiem atmaksas termiņiem, bieži ar konkrētu mērķi, kuram piešķirtais kredīts jāizmanto.

Nebanku kredīta priekšrocības

Ērta un vienkārša pieteikšanās

Pateicoties internetam un mūsdienu tehnoloģijām, pieteikšanās nebanku kredītam ir ērta un vienkārša - to ir iespējams izdarīt izvēlētā aizdevēja mājaslapā.

Sākumā jānorāda vēlamā naudas summa un jāizvēlas iespējamais atmaksas termiņš, pēc tam jāaizpilda pieteikums, kurā jānorāda informācija par sevi: vārds, uzvārds, vecums, tālruņa numurs u.c.

Lai aizpildītu pieteikumu, nepieciešams veltīt aptuveni 5-10 minūtes sava laika, savukārt pieteikums tiks izskatīts aptuveni 15 minūšu laikā aizdevēja darba laikā. 

Nav nepieciešama ķīla vai galvotājs

Ņemot vērā, ka naudas summa, ko izsniedz nebanku aizdevējs, parasti ir mazāka un tiek izsniegta uz mazāku termiņu nekā bankas aizdevuma gadījumā, nebanku kredīta saņemšanai nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tas ievērojami atvieglo un paātrina pieteikuma izskatīšanas procesu, kā rezultātā kredītu iespējams saņemt ātrāk. 

Vienkāršs un pārskatāms atmaksas process

Noformējot nebanku kredītu, jebkurā ērtā vietā un laikā ir iespējams pieslēgties savam klienta profilam, lai apskatītu ne tikai aizdevuma atmaksas grafiku, bet arī ikmēneša maksājuma apjomu un maksājuma datumu, atlikušo aizdevuma summu u.c. Tādējādi visa svarīgākā informācija par nebanku kredītu pieejama vienkopus un nav nepieciešams veikt savus pierakstus, turklāt ir pieejams online kredītspeciālists, kas palīdz atbildēt uz visiem neskaidrajiem jautājumiem. Tāpat vienmēr ir iespējams sazināties ar nebanku aizdevēju, lai lūgtu sniegt sev nepieciešamo informāciju vai vienotos par citiem nosacījumiem. Par pretimnākšanu un individuālu pieeju liecina arī klientu aptaujas, kuras noskaidrojies, ka klienti mēdz būt apmierinātāki ar apkalpošanu tieši pie nebanku aizdevējiem.

Lieliska iespēja, ko piedāvā nebanku kredīts, ir atmaksāt daļu vai pat visu aizdevuma summu pirms termiņa, tādējādi samazinot kopējās kredīta izmaksas. Pirms tam, protams, vajadzētu sazināties ar izvēlēto nebanku kredītdevēju, lai noskaidrotu vairāk par šādu iespēju un vienotos par kredīta pirmstermiņa atmaksas kārtību. 

Pieejami izdevīgi nosacījumi

Pretēji populāram uzskatam, jāņem vērā, ka ne vienmēr banka, kurā esat ilggadējs klients, spēs piedāvāt izdevīgākos aizdevuma atmaksas nosacījumus. Ja Jūs atbilstat visiem nosacījumiem, lai pieteiktos nebanku kredītam, kā arī Jums ir pozitīva kredītvēsture, nebanku aizdevēji var piedāvāt izdevīgus nosacījumus, piemēram, zemākas procentu likmes, elastīgu aizdevuma atmaksas datumu u.c. Tāpat var tikt izstrādāti arī individualizēti piedāvājumi, piemēram, 100 dienas bez ikmēneša procentu likmes.

Nav komisijas maksas

Atšķirībā no bankas finanšu pakalpojumiem, aizdevumiem no nebanku kredītdevējiem bieži netiek piemērotas komisijas maksas par līguma noformēšanu vai, piemēram, kredīta piešķiršanu. Tāpat nebanku aizdevumiem nav aizdevuma apkalpošanas maksas, tādējādi pakalpojums ir pilnībā caurspīdīgs, bez slēptiem maksājumiem. Pirms tam, protams, vajadzētu sazināties ar izvēlēto nebanku kredītdevēju un noskaidrot kredīta saņemšanas un atmaksas noteikumus, jo nereti ir situācijas, kad katram nebanku kredītdevējam tie ir atšķirīgi.

Nebanku kredītu veidi

Galvenokārt tiek nodalīti 3 galvenie nebanku kredītu veidi

Ātrais kredīts

Ātrais kredīts ir nebanku kredīts ar salīdzinoši mazu aizdevuma summu (no dažiem simtiem līdz 1000 eiro) un īsu atmaksas termiņu (no 30 dienām līdz 1 gadam).

Lai saņemtu ātro kredītu, ir jāaizpilda pieteikums nebanku aizdevēja mājaslapā - klientam nepieciešams ienākumu apliecinājums, nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tāpat nav nepieciešams norādīt aizdevuma mērķi. Vairumā gadījumu pieteikums ātrajam kredītam tiek izskatīts 15 minūšu laikā, tomēr jārēķinās ar nebanku aizdevēja darba laiku.

Svarīgi - ar ātrajiem kredītiem jābūt īpaši uzmanīgam! Tiem parasti ir augstākas procentu likmes nekā citiem nebanku kredītiem, tādēļ ļoti rūpīgi jāizvērtē finansiālais slogs un tas, vai ātro kredītu spēsiet godprātīgi atmaksāt.

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir nebanku kredīts ar salīdzinoši lielu aizdevuma summu (no dažiem simtiem līdz pat 20 tūkstošiem eiro) un garu atmaksas termiņu (no dažiem mēnešiem līdz pat 10 gadiem).

Lai saņemtu patēriņa kredītu, ir jāaizpilda pieteikums nebanku aizdevēja mājaslapā - klientam nepieciešams ienākumu apliecinājums, jānorāda aizdevuma mērķis. Nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tā kā aizdevuma summas ir lielākas nekā, piemēram, ātrajam kredītam, nebanku aizdevējs pirms patēriņa kredīta izsniegšanas veiks klienta kredītvēstures pārbaudi. Vairumā gadījumu pieteikums patēriņa kredītam tiek izskatīts 24 stundu laikā, tomēr jārēķinās ar nebanku aizdevēja darba laiku.

Svarīgi - lai arī bieži iesaka patēriņa kredītu ar ilgāku atmaksas termiņu, ļoti rūpīgi jāizvērtē gan tā atmaksas termiņš, gan summas apjoms. Izvēloties garāku atmaksas termiņu, iespējams samazināt ikmēneša maksājuma apjomu, savukārt īsāks termiņš ļaus ietaupīt, jo kopējā atmaksājamā summa būs mazāka.

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir nebanku kredīts ar lielāku aizdevuma summu, nekā ātrajam kredītam, bet mazāku aizdevuma summu, nekā patēriņa kredītam (no dažiem simtiem līdz dažiem tūkstošiem eiro) un salīdzinoši garu atmaksas termiņu (no dažiem mēnešiem līdz dažiem gadiem).

Kredītlīnija paredz, ka klientam tiek piešķirts kredītlimits jeb noteikts naudas apjoms, ko klients var izmantot pēc vajadzības, cik un kad viņam nepieciešams. Kamēr kredītlīnija netiek izmantota, klients par to nemaksā. Vairumā gadījumu pieteikums kredītlīnijai tiek izskatīts 24 stundu laikā, tomēr jārēķinās ar nebanku aizdevēja darba laiku.

Svarīgi - lai arī bieži iesaka kredītlīniju ar ilgāku atmaksas termiņu, ļoti rūpīgi jāizvērtē tas, kā segt ikmēneša maksājumu. Var izvēlēties segt tikai minimālo ikmēneša maksājumu saskaņā ar kredītlīnijas atmaksas grafiku vai savu iespēju robežās veikt lielāku maksājumu, tādējādi kredītu atmaksājot ātrāk. Šādā veidā var ietaupīt naudas summu, kas tiek samaksāta procentu maksājumos, jo procentu likme izmantotajai kredītlīnijas summai tiek aprēķināta tikai par katru dienu, kad kredīts izmantots.

Kādiem mērķiem var aizņemties nebanku kredītu?

Nebanku kredīts var palīdzēt risināt gan plānotas, gan neplānotas finanšu situācijas. Nebanku kredītu bieži izmanto arī tādos gadījumos, kad nepieciešams veikt kādu lielāku pirkumu, taču ar savām finansēm nepietiek. Par spīti tam, ka vairumā gadījumu nebanku kredītdevēji neprasa norādīt mērķi, kam klients izmantos piešķirto kredītu, nebanku kredītu ieteicams izvēlēties gadījumos, ja ir nepieciešamas finanses salīdzinoši nelielu mērķu īstenošanai, piemēram:

  • Lietota auto iegāde;
  • Auto remonts;
  • Mājokļa remonts;
  • Medicīnas izmaksas un medikamentu iegāde;
  • Sadzīves tehnikas iegāde;
  • Lielu rēķinu apmaksa u.c.

Nebanku aizdevumi var būt noderīgi dažādās situācijās, taču jāņem vērā, ka jebkurš kredīts gan no banku, gan no nebanku aizdevējiem ir liela atbildība, tādēļ pirms tā noformēšanas vajadzētu rūpīgi apdomāt gan kredīta nepieciešamību, gan piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas naudas aizdevumu godprātīgi atmaksāt.

Lai arī nebanku aizdevēju galvenais mērķis ir sniegt palīdzību neparedzētās finanšu situācijās, jāņem vērā, ka tas nav risinājums ieilgušām finanšu problēmām! Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus, kas nerada slogu uz budžetu!