Kredītvēstures pārbaude: Kur var meklēt savus kredītvēstures datus
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 06.07.2023 | Aizdevums

Kredītvēstures pārbaude: Kur var meklēt savus kredītvēstures datus

Var būt situācijas, kad nepieciešams veikt kādu lielāku un/vai steidzamu pirkumu, taču ar personīgajām finansēm nepietiek - tādās situācijās viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem risinājumiem ir aizdevums.

Tā kā arī aizdevēji vēlas būt droši par to, ka aizdevums tiks godprātīgi atmaksāts, pirms naudas izsniegšanas tiek veikta rūpīga pārbaude, t.sk. kredītvēstures pārbaude.

Ņemot vērā, ka kredītvēsturi ietekmē katra mūsu finansiālā saistība, un tas ir svarīgi ne tikai aizdevuma saņemšanai, ikvienam vajadzētu zināt, kā tā veidojas un kā to nesabojāt. Vairāk par to lasiet šajā rakstā!

Kas ir kredītvēsture un kā tā veidojās?

Kredītvēsture ir detalizēts apkopojums par cilvēka finansiālajām saistībām - tajā pieejama informācija par visām cilvēka kredītsaistībām, gan izpildītām, gan aktīvām. Tā ietver sevī divus segmentus: agrākās un esošās finansiālās saistības; maksājumu veikšanas vēsture un disciplīna. Tā ir ļoti detalizēta, jo tajā var uzzināt ne tikai to, kad saistības uzsāktas, bet arī līgumu summas, aizdevēja nosaukumu u.c. Tāpat tā atklāj gan to, vai aizdevums ticis godprātīgi un laicīgi atmaksāts, kā arī to, vai un cik apjomīgi bijuši kavētie maksājumi. 

Kredītvēsture sāk veidoties brīdī, kad cilvēks noformē savu pirmo aizdevumu, iegādājas preci līzingā vai, piemēram, veic kādu finanšu darījumu. Tad tā veidojas no izpildīto un neizpildīto saistību kopuma - ja finansiālās saistības tiks izpildītas saistībā ar noslēgto līgumu, laicīgi un pilnā apjomā, kredītvēsture būs pozitīva. Tomēr atliek vienreiz kļūdīties, lai kredītvēsture tiktu sabojāta.

Kā sabojāt savu kredītvēsturi?

Lielākā daļa cilvēku uzskata, ka kredītvēsturi iespējams sabojāt tikai tad, ja noformēts aizdevums, kas netiek godprātīgi atmaksāts. Tomēr patiesībā kredītvēsturi var sabojāt daudz un dažādos veidos:

Kavēti maksājumi

Viens no ātrākajiem veidiem, kā sabojāt savu kredītvēsturi - kavēt maksājumus. Kredītvēsture var būt negatīvi ietekmēta arī tad, ja kredītmaksājums vai pakalpojuma maksājums (komunālie maksājumi, interneta, televīzijas un mobilo sakaru rēķins, elektroenerģijas rēķins u.c.) tiek kavēts vien pāris dienas. Protams, var gadīties dažādas situācijas, kādēļ maksājumu nav izdevies veikt laicīgi, un gala rezultātā ir svarīgi, lai tie tiek nomaksāti. Tomēr jāņem vērā, ka kavēts maksājums jebkurā gadījumā tiek uzskatīts kā kavējums, kas pavisam noteikti nenāk par labu kredītvēsturei.

Neapdomīgs galvojums

Bieži vien, uzņemoties būt par galvotāju, cilvēki neaizdomājas, ka tas ir ļoti liels risks, jo nākas atbildēt par aizņēmēja rīcību. Ja aizņēmējs kavēs maksājumus vai neveiks tos vispār, par to būs jāatbild galvotājam, tādēļ, pirms uzņemties šādas saistības, ir nopietni jāizvērtē arī savas iespējas aizdevumu atmaksāt - ja galvotājs vajadzības gadījumā nevar godprātīgi segt aizņēmēja saistības, tiek bojāta viņa kredītvēsture.

Neoficiāli ienākumi

Diemžēl nepietiks vien ar to, ka cilvēkam regulāri bankas kontā tiek iemaksāta konkrēta naudas summa.

Lai kredītvēsture netiktu sabojāta, svarīgi, lai cilvēka ienākumi ir ne tikai regulāri, bet arī oficiāli, un vajadzības gadījumā tos var apliecināt ar spēkā esošu darba līgumu.

Neapdomīga aizņemšanās

Visaugstāko risku sabojāt kredītvēsturi rada neapdomīga aizņemšanās. Lai kredītvēsture netiktu sabojāta, svarīgi pirms aizņemšanās ne tikai paļauties uz aizdevēja novērtējumu, bet arī pašam kritiski izvērtēt savas spējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt.

Vislielāko slogu un stresu rada tieši ātrie kredīti, kuru izsniegšanai bieži kredītvēsture netiek ņemta vēra, kuri paredz kredīta atmaksu ļoti īsā termiņā ar augstiem procentiem.

Ja Jums ir aktīvs aizdevums, kura atmaksa rada problēmas, iespējams, var palīdzēt tādas iespējas kā kredītu apvienošana vai refinansēšana. Labāk atmaksāt kredītu pakāpeniski nekā neatmaksāt nemaz!

Kā kredītvēsture var ietekmēt tālāko finanšu pakalpojumu pieejamību?

Tā kā kredītvēsture ir kā cilvēka finansiālā reputācija, kas atspoguļo to, cik labi cilvēks tiek galā ar finansiālo saistību pildīšanu, tā var ietekmēt tālāko finanšu pakalpojumu pieejamību. Kredītvēsturi pārbauda gan bankas un nebanku aizdevēji, pirms naudas aizņemšanās, gan mobilais operators, pirms pieslēguma nodrošināšanas, gan tehnikas veikala pārdevējs, pirms preces noformēšanas līzingā.

Ja kredītvēsture ir pozitīva, visticamāk, iespējams saņemt aizdevumu, kāroto preci līzingā vai pakalpojumu - šajā gadījumā viss atkarīgs no ienākumu apjoma. Savukārt, ja kredītvēsture ir negatīva, pastāv risks, ka aizdevums, kārotā prece līzingā vai pakalpojums tiks atteikts. Ja netiks atteikts, noteikti būs neizdevīgāki darījuma nosacījumi, t.sk. augstāka procentu likme.

Kur var noskaidrot savu kredītvēsturi?

Iegūt informāciju par savu kredītvēsturi un finansiālo reputāciju iespējams bez maksas trīs avotos:

Latvijas Bankas Kredītu Reģistrs

Latvijas Bankas Kredītu Reģistrs ir Latvijas Bankas izveidota un uzturēta informācijas sistēma jeb datubāze, kurā pieejama informācija par visu Latvijas iedzīvotāju un arī uzņēmumu kredītsaistībām, kā arī saņemtajiem un sniegtajiem galvojumiem. Tā tiek dēvēta arī par parādnieku datubāzi, jo Latvijas Bankas Kredītu Reģistrā tiek uzglabāta arī informācija gan par bijušajiem, gan aktīvajiem parādniekiem. 

Šajā reģistrā ziņas iekļauj aizdevēji, apdrošinātāji, līzinga sabiedrības, citas komercsabiedrības, kuras sadarbojas ar kredītiestādēm, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un Valsts kase. Savu kredītvēsturi ir iespējams apskatīt jebkurā ērtā brīdī, autentificējoties ar bankas datiem vai e-parakstu kredītu reģistra mājaslapā.

AS Kredītinformācijas birojs

AS Kredītinformācijas birojs (KIB) jeb www.manakreditvesture.lv datu bāze ir daļa no Islandes kredītbiroju un informācijas pakalpojumu grupas, kas darbojas vairāk nekā 33 valstīs, kā arī daļa no šī biroja akcionāriem ir Latvijas liekākās bankas. Tajā pieejama gan informācija par visām privātpersonas aktīvajām saistībām, kavētajiem līgumiem un rēķiniem, gan saraksts ar uzņēmumiem, kas pieprasījuši privātpersonas kredītvēstures izziņu. 

Atšķirībā no Latvijas Bankas Kredītu Reģistra, kredītinformācijas biroja mājaslapā apkopota daudz plašāka informāciju par finansiālajām saistībām, t.sk. gan par saistībām ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, gan par saistībām ar degvielas uzpildes stacijām un citiem. Tātad, šī datu bāze ir daudz detalizētāka. Par papildu samaksu KIB iespējams saņemt papildu kredītvēstures izziņu vai arī iegādāties abonementu, kas veic kredītspējas aprēķinu. 

Aizdevējs

Pirms noformēt aizdevumu, aizdevējs visbiežāk apkopo un izvērtē ziņas par personas (aizņēmēja) kredītvēsturi, tādēļ pārbaudīt savu kredītvēsturi iespējams arī, lūdzot informāciju no aizdevēja. Tas, protams, nav aizdevēja pienākums, tomēr tas dod iespēju uzlabot savu klientu apkalpošanu.

 

Pozitīva vai negatīva kredītvēsture - tas atkarīgs tikai un vienīgi no Jūsu darbībām, tādēļ esiet uzmanīgs un vienmēr rūpīgi izvērtējiet katru finanšu darījumu! Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus!