5 Izplatītākie Kredītu Veidi - Priekšrocības un Trūkumi
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.08.2023 | Aizdevums

5 Izplatītākie Kredītu Veidi - Priekšrocības un Trūkumi

Lai vai kā mēs vēlētos paredzēt visas finansiālās situācijas, dzīvē mēdz būt dažādi - gan labāki, gan sliktāki periodi. Situācijās, kad radušies steidzami tēriņi un/vai nepieciešams veikt kādu lielāku pirkumu, taču finansiālā situācija ir ne īpaši laba un ar personīgajiem līdzekļiem nepietiek, viens no vienkāršākajiem, kā arī ātrākajiem risinājumiem ir kredīts.

Kredīts ir ļoti nopietns un atbildīgs solis, un mūsdienās pieejami dažādi kredītu veidi, tādēļ, lai vajadzības gadījumā spētu pieņemt labāko lēmumu un vēlāk nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, vajadzētu saprast dažādu kredītu atšķirības.

Šajā rakstā esam vienkopus apkopojuši visu svarīgāko informāciju par 5 izplatītākajiem kredītu veidiem, to priekšrocības un trūkumus - ja arī Jums kādu iemeslu dēļ nepieciešams kredīts, turpiniet lasīt šo rakstu! 

Kādi ir 5 izplatītākie kredītu veidi?

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir biežāk izmantotais aizdevuma veids, kas sākotnēji tika piedāvāts dažādu patēriņa preču iegādei, taču, mainoties laikiem, mainījušās arī cilvēku vajadzības, un patēriņa kredīts mūsdienās ietver sevī daudz plašāku pielietojumu klāstu.

Patēriņa kredīts ir piemērots mājokļa remontam un labiekārtošanai, auto remontam, sadzīves tehnikas un mēbeļu iegādei, izglītībai vai kvalifikācijai, medicīniskām vajadzībām, lielu dzīves notikumu īstenošanai, kā arī citiem lielākiem pirkumiem. 

Priekšrocības

  • Salīdzinoši liela aizdevuma summa

Patēriņa kredīta apmērs parasti ir, sākot no dažiem simtiem eiro līdz pat 20 000 eiro un atsevišķos gadījumos pat nedaudz vairāk. Tas ir pietiekami daudz, lai varētu veikt kādu nopietnu pirkumu. 

  • Salīdzinoši garš atmaksas termiņš

Tā kā patēriņa kredītam ir salīdzinoši liela aizdevuma summa, arī kredīta atmaksas termiņš ir garāks - no pāris mēnešiem līdz pat 10 gadiem un atsevišķos gadījumos pat nedaudz ilgāk. Ilgtermiņa aizdevums nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu, taču kopumā tiek samaksāta lielāka naudas summa procentos. Tomēr, atkarībā no savām iespējām, patēriņa kredītu iespējams atmaksāt ātrāk, un daudzviet šāda iespēja var tikt piedāvāta bez papildu samaksas. 

  • Naudu iespējams izmantot dažādiem mērķiem

Ir aizdevumi, kas tiek izsniegti konkrēta mērķa īstenošanai, savukārt patēriņa kredīts šajā ziņā ir ļoti elastīgs - vairumā gadījumu patēriņa kredītu ir iespējams izmantot dažādiem mērķiem.

Tāpat naudas summu var sadalīt, piemēram, pusi no patēriņa kredīta summas veltot auto remontam, savukārt otru pusi mājokļa remontam. Viss atkarīgs no Jūsu situācijas un vajadzībām, tomēr jāatceras un jāņem vērā, ka tādu iespēju kā kredīts jāizmanto tikai tad, ja tēriņi ir patiesi būtiski un tos nav iespējams atcelt. 

Trūkumi

  • Nereti augstas komisijas, līguma slēgšanas izmaksas

Kaut arī patēriņa kredīta gada procentu likme parasti ir salīdzinoši zema, jāņem vērā arī citas ar kredīta noformēšanu saistītās izmaksas, piemēram, komisijas maksa un līguma slēgšanas maksa. Tā kā citi patēriņa kredīta nosacījumi ir salīdzinoši izdevīgi, šīs papildu izmaksas nereti ir ļoti augstas. 

  • Stingri saņemšanas nosacījumi

Tā kā patēriņa kredītam ir salīdzinoši liela aizdevuma summa, tā saņemšanas nosacījumi var būt diezgan stingri - neskaitot pamata prasības, kā vecums, patēriņa kredīta saņemšanai var būt nepieciešama ienākumu un izdevumu izdruka, var tikt pārbaudīta kredītvēsture un/vai jautāta informācija par esošajām kredītsaistībām. Tas viss var apgrūtināt patēriņa kredīta saņemšanu, kā arī ietekmēt līguma nosacījumus. 

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir aizdevuma veids, kas paredz noteiktu kredītlimitu jeb naudas apjomu, ko ir iespējams izmantot pēc vajadzības - kad un cik nepieciešams. Kamēr citi kredītu veidi paredzēti lieliem, vienreizējiem ieguldījumiem, kredītlīnija vairāk piemērota pastāvīgiem, maziem vai neparedzētiem tēriņiem.

Priekšrocības

  • Iespējams brīvi kontrolēt piešķirtā kredītlīnijas limita izmantošanu

Kredītlīnijas limitu un izmantošanas termiņu izvēlas klients pats, līdz ar to naudu var izmantot pilnā apmērā, daļēji vai arī neizmantot vispār, ja konkrētajā brīdī nauda nav nepieciešama. No kredīta limita var izmantot tieši tik, cik konkrētajā laikā un brīdī nepieciešams, naudas izmantošanu kontrolējot brīvi, pēc saviem ieskatiem. Turklāt, šo aizdevumu var atmaksāt ātrāk bez papildu samaksas, iemaksājot papildu naudas summas sev vēlamā apmērā un biežumā, tādējādi ietaupot. 

  • Procenti jāmaksā tikai par izmantoto summu

Kredītlīnija paredz, ka procentu likmes maksājumi tiek veikti tikai par izmantoto kredīta summu, savukārt tieši procentu maksājumi visbiežāk rada finansiālo slogu, līdz ar to prasmīgi izmantota kredītlīnija var būt ļoti izdevīga. Ja radīsies nepieciešamība pēc naudas, nauda būs pieejama uzreiz, savukārt, ja nepieciešamības pēc naudas nebūs, nebūs arī izdevumu. Šī iemesla dēļ kredītlīniju nereti izmanto, lai izveidotu finansiālo drošības spilvenu

  • Kad nepieciešama nauda, nav atkārtoti jāpiesakas aizdevumam

Gadījumā, ja klients pieteicies kredītlīnijai, taču nav iztērējis visu sev piešķirto limitu, vajadzības gadījumā viņam nav jāiesniedz jauns kredīta pieteikums. Piešķirtais kredītlīnijas limits pieejams tik ilgi, kamēr tas ir pilnībā iztērēts. 

Trūkumi

  • Var būt sarežģīti samērot ar savām finansiālajām iespējām

Viena no galvenajām kredītlīnijas priekšrocībām ir elastība izmantot naudu kad un cik nepieciešams, tomēr tas var radīt situāciju, kad kredītlīniju var būt sarežģīti samērot ar savām finansiālajām iespējām - ne vienmēr iespējams paredzēt tēriņus, savukārt, lai aizņemtos gudri, vajadzētu zināt, kad un kādu finansiālo slogu kredīts varētu radīt. Tāpat izdevīga kredītlīnija var vilināt aizņemties vairāk nekā vajadzīgs, jo procenti jāmaksā tikai par izmantoto summu, taču vienmēr ieteicams izvēlēties mazāko iespējamo summu!

  • Izmantojot lielāku summu, jāmaksā salīdzinoši augsti procenti

Jo lielāka kredītlīnijas summa tiks izmantota, jo lielāki procentu maksājumi būs jāmaksā - tas nozīmē, ka gadījumā, ja tomēr pēc kredītlīnijas limita apstiprināšanas ar kredītlīnijas palīdzību būs jāveic kāds lielāks pirkums, tiks ievērojami pārmaksāts. Šī iemesla dēļ pirms aizpildāt pieteikumu kredītlīnijai, vajadzētu rūpīgi izvērtēt, kam tā tiks izmantota - ja ar kredīta palīdzību plānots veikt kādu lielāku pirkumu, noteikti apdomājiet citu, piemērotāku kredītu.

Ātrais kredīts

Ātrais kredīts (dēvēts arī par online kredītu, ekspreskredītu vai sms kredītu) ir viens no nebanku sektora aizdevuma veidiem, kas ir piemērots konkrētiem, nelieliem un steidzamiem tēriņiem, kā piemēram auto remonts, ikmēneša rēķini, medicīnas pakalpojumi un medikamenti. 

Priekšrocības

  • Nauda pieejama ātri

Ātrajam kredītam var pieteikties jebkurā diennakts laikā, turklāt aizdevēji bieži izsniedz ātros kredītus arī brīvdienās un svētku dienās. Atkarībā no aizdevēja darba laika un likumdošanas, vairumā gadījumu ātrais kredīts tiek pārskaitīts uz klienta bankas kontu stundas laikā pēc pieteikuma aizpildīšanas, aptuveni 15 minūšu laikā pēc lēmuma pieņemšanas. Šo iemeslu dēļ ātrais kredīts ir piemērots risinājums situācijā, kad naudas līdzekļi nepieciešami patiesi steidzami.

  • Vienkārši naudas saņemšanas nosacījumi

Lai saņemtu ātro kredītu, galvenais nosacījums ir pietiekami, kā arī oficiāli ienākumi. Ātro kredītu kompānijas vairumā gadījumu nejautā ķīlu vai galvotāju - ātrā kredīta nosacījumi lielākoties ir vienkārši, tomēr tie atkarīgi no izvēlētā aizdevēja. 

Trūkumi

  • Salīdzinoši maza aizdevuma summa

Ātrā kredīta apmērs parasti ir, sākot no dažiem simtiem eiro līdz 1000 eiro, tādēļ būtiski izvērtēt, vai ātrais kredīts Jūsu situācijā ir patiesi atbilstošs risinājums. Ja tomēr izrādīsies, ka ātrā kredīta naudas summa nav pietiekama, pastāv risks, ka būs nepieciešams aizņemties papildu līdzekļus, radot pārāk lielu finansiālo slogu. 

  • Salīdzinoši augstas procentu likmes

Ātrajiem kredītiem ir salīdzinoši ļoti augstas procentu likmes, savukārt tieši procentu maksājumi visbiežāk rada finansiālo slogu. Ātrais kredīts ir dārgs, tādēļ, pirms aizpildāt pieteikumu ātrajam kredītam, vajadzētu pievērst īpašu uzmanību procentu likmēm, izvērtējot savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt.

  • Salīdzinoši īss atmaksas termiņš

Ātrajiem kredītiem raksturīgs īss atmaksas termiņš, visbiežāk 30 dienas jeb mēnesis. Šī iemesla dēļ, pirms aizpildāt pieteikumu ātrajam kredītam, vajadzētu īpaši rūpīgi izvērtēt savas iespējas to laicīgi atmaksāt, pretējā gadījumā nāksies pagarināt kredīta atmaksas termiņu, savukārt tas var dārgi izmaksāt.

Hipotekārais kredīts

Hipotekārais kredīts (dēvēts arī par mājokļa kredītu) piemērots nekustamā īpašuma iegādei, būvniecībai, vērienīgam remontam vai labiekārtošanai. Atsevišķi aizdevēji piedāvā hipotekāro kredītu arī citiem mērķiem, kā piemēram esošo saistību refinansēšanai vai uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Priekšrocības

  • Salīdzinoši liela aizdevuma summa

Nekustamā īpašuma iegāde, būvniecība un remonts bieži saistās ar vērā ņemamiem izdevumiem, tādēļ arī hipotekārā kredīta apmērs ir salīdzinoši liels - tas var būt atkarīgs gan no klienta reputācijas, gan no nepieciešamā ieguldījuma. Vairumā gadījumu pie pozitīvas kredītvēstures un citiem rādītājiem tie ir aptuveni 80% no nepieciešamā ieguldījuma. Tie var būt arī vairāki simti tūkstoši eiro, tādēļ, pirms aizpildāt pieteikumu hipotekārajam kredītam, vajadzētu īpaši rūpīgi izvērtēt savu finansiālo situāciju ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē. 

  • Salīdzinoši garš atmaksas termiņš

Hipotekāro kredītu izsniedz uz daudz ilgāku laiku nekā citus kredītus - sākot no dažiem gadiem līdz pat vairākiem gadu desmitiem, visbiežāk uz 30-40 gadiem. Pirms aizpildāt pieteikumu hipotekārajam kredītam, vajadzētu īpaši rūpīgi izvērtēt savas iespējas ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē. 

  • Salīdzinoši zema procentu likme

Hipotekārajam kredītam vairumā gadījumu ir salīdzinoši zemāka procentu likme, tomēr esiet uzmanīgs - jāņem vērā, ka, hipotekārais kredīts ir ilgtermiņa aizdevums, tādējādi galu galā procentos jāsamaksā salīdzinoši daudz. Ja hipotekārais kredīts paredzēts nekustamā īpašuma būvniecībai vai remontdarbiem, iespējams, visa naudas summa nav nepieciešama uzreiz. Tādā gadījumā var mēģināt vienoties ar aizdevēju par pakāpenisku summas izmaksāšanu, tādējādi maksājot procentus tikai par jau izmantoto kredīta daļu (līdzīgi kā kredītlīnijas gadījumā).

Trūkumi

  • Kredīta noformēšanai nepieciešama ķīla

Hipotekārais kredīts tiek noformēts pret nekustamā īpašuma ķīlu - kā ķīla var kalpot īpašumā esošs dzīvoklis, māja, zeme vai mežs. Pret šāda veida aizdevumu vajadzētu attiekties ļoti nopietni, jo ieķīlāt savu īpašumu vajadzētu tikai tad, ja esat pilnībā pārliecināts par kredīta nepieciešamību, kā arī par savām iespējām to godprātīgi atmaksāt. 

  • Var tikt noteikta salīdzinoši liela pirmā iemaksa

Tā kā hipotekārā kredīta apmērs ir salīdzinoši liels, atkarībā no Jūsu finansiālās situācijas un aizdevuma mērķa, var tikt noteikta salīdzinoši liela pirmā iemaksa. Aizdevējs parasti apdomā arī sliktāko iespējamo scenāriju, tādēļ viņam ir būtiski, lai kredīta ņēmējam ir pēc iespējas labāka finansiālā reputācija, kā arī kredīts tiek izsniegts patiesi perspektīvam mērķim. 

  • Var tikt noteiktas papildu prasības

Tā kā hipotekārā kredīta apmērs ir salīdzinoši liels, aizdevējs tā izsniegšanai pēc saviem ieskatiem var noteikt papildu prasības, piemēram, ja ar hipotekārā kredīta palīdzību tiek iegādāts nekustamais īpašums, aizdevējs var pieprasīt obligātu nekustamā īpašuma apdrošināšanu. Papildu prasības nozīmē papildu izmaksas, tādēļ pirms līguma parakstīšanas vajadzētu no aizdevēja noskaidrot visas nianses, kā arī rūpīgi pārlasīt līgumu. 

Auto kredīts

Auto kredīts piemērots mazlietotu un jaunu auto iegādei. Esiet uzmanīgs - tas nav tas pats, kas auto līzings! Līzings ir aizdevuma veids, kas paredz, ka izvēlētais auto klientam tiek piedāvāta ilgtermiņa nomā, un klienta īpašumā tas nonāk tikai pēc pilnīgas aizdevuma atmaksas. Savukārt auto kredīts ir aizdevuma veids, kas paredz, ka auto klienta īpašumā nonāk uzreiz, un, kamēr aizdevums tiek atmaksāts, iegādātais auto skaitās kā ķīla. 

Priekšrocības

  • Auto uzreiz nonāk pircēja īpašumā

Šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ auto kredīts tiek izmantots biežāk nekā auto līzings. Kā jau minējām, auto līzings paredz to, ka auto pircēja īpašumā nonāk tikai pēc pilnīgas aizdevuma atmaksas, savukārt, noformējot auto kredītu, auto pircēja īpašumā nonāk uzreiz. Tas nozīmē, ka iegādājoties auto ar kredīta palīdzību, tā reģistrāciju var uzreiz veikt uz sava vārda. 

  • Aizdevējs neizvirza papildu prasības

Noformējot auto kredītu, aizdevējs parasti neizvirza papildu prasības attiecībā uz izvēlēto auto, piemēram, konkrētas auto specifikācijas, drošības sistēmu ierīkošana, līdzmaksājums u.c. Tas nozīmē, ka pirms aizņēmuma saņemšanas nerodas papildu izmaksas.

  • Iespēja ātri iegūt savā īpašumā kāroto auto

Tie, kas ir kaut reizi mēģinājuši iegādāties vai iegādājušies lietotu auto, zina, ka, lai iegādātos tieši tādu auto, kādu vēlaties, ir svarīga katra minūte. Izdevīgi piedāvājumi Latvijā no sludinājumu portāliem pazūd ļoti ātri, tādēļ svarīgi, lai brīdī, kad esat atradis vēlamo auto, Jums ir pieejama nepieciešamā summa. Tā kā auto kredīts nodrošina naudu gan auto iegādei, gan ar auto iegādi saistīto izmaksu segšanai, pie auto iespējams tikt salīdzinoši ātri.

Trūkumi

  • Var būt sarežģīti samērot ar savām finansiālajām iespējām

Auto kredītu var būt sarežģīti samērot ar savām finansiālajām iespējām, jo ar auto iegādi izmaksas nebeidzas - tas ir tikai sākums. Apdrošināšana, degviela, riepas, remonti, tehniskās apskates, stāvvietas u.c. Savukārt kredīta maksājumiem, neatkarīgi no auto izmaksām, ir noteikts aizdevēja grafiks, kas jāievēro. 

  • Salīdzinoši maza aizdevuma summa

Auto kredīta apmērs parasti ir, sākot no dažiem tūkstošiem eiro līdz 20 000 eiro. Ņemot vērā pašreizējo auto tirgu un pieaugošās cenas, izsniegtā kredīta summa var būt nepietiekama vēlamā auto iegādei. Tādā gadījumā auto iegādē būs jāiegulda arī savus personīgos līdzekļus.

Atceries, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā jāizvērtē aizdevuma nepieciešamība, piemērotība situācijai, kā arī savas iespējas godprātīgi to atmaksāt. Svarīgi atcerēties, ka neviens no augstāk aprakstītajiem kredītiem nav paredzēts papildu naudas summas iegūšanai kontā ikdienas vajadzību segšanai un lai iegādātos sīklietas. 

Tāpat atcerieties, ka nevajadzētu aizņemties vienlaicīgi vairākus kredītus vai, vēl sliktāk, izmantot jaunu kredītu esošā kredīta atmaksai, jo tādējādi varat radīt pārāk lielu finanšu slogu, kas var novest pie kredītvēstures sabojāšanas, savukārt kredītvēsture tiešā veidā ietekmē Jūsu nākotnes finansiālās iespējas. Pat, ja šajā mirklī liekas, ka kredītvēsture nav svarīga, nākotnē tai var būt izšķiroša nozīme, tādēļ par to vajadzētu rūpēties jau tagad! Pareizi un gudri izmantojot aizdevumu, tas var sniegt daudz priekšrocību. Lai izdodas izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko un pieņemt labāko lēmumu!