6 Padomi, kas palīdzēs atmaksāt Aizdevumu laicīgi
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 24.08.2023 | Padomi

6 Padomi, kas palīdzēs atmaksāt Aizdevumu laicīgi

Neatkarīgi no tā, no kā, cik daudz, kādēļ un uz cik ilgu laiku aizņematies, ikviens aizdevums jāuztver ar lielu atbildību. Izmantojot aizdevumu pareizi, iespējams īstenot dažādus mērķus, tomēr, lai tas izdotos, aizdevums godprātīgi jāatmaksā.

Arī Jums šobrīd ir aktīvs aizdevums un vēlaties, lai tā atmaksa ir pēc iespējas veiksmīgāka un nesagādā galvassāpes? Lūk, 6 padomi, kas palīdzēs atmaksāt aizdevumu laicīgi:

#1 Nosakiet aizdevuma atmaksu kā prioritāti! 

Pirmkārt un galvenokārt, veiksmīga aizdevuma atmaksa atkarīga no attieksmes - tas ir iespējams tikai tad, ja cilvēks to patiesi vēlas. Lai nesabojātu savu kredītvēsturi, kas var būtiski ietekmēt finansiālu mērķu īstenošanu nākotnē, aizdevuma atmaksu vajadzētu noteikt kā galveno finansiālo prioritāti. Kad saņemat mēnešalgu, pirmo vajadzētu segt tieši aizdevuma ikmēneša maksājumu - pārējos tēriņus pēc tam. Iespējams, apzinīgai maksājuma veikšanai var noderēt tāda iespēja kā internetbankas automātiskais maksājums. 

#2 Plānojiet savu budžetu!

Lai spētu laicīgi atdot aizdevumu, nepieciešams saprast savu finanšu plūsmu - ienākumus un izdevumus, tādēļ plānojiet savu budžetu! Pats vienkāršākais veids, kā izveidot budžeta plānu, ir pierakstīt savus ienākumus un izdevumus uz papīra lapas. Ja ar tehnoloģijām esat uz ''Tu'', protams, varat izmantot arī Excel izklājlapu vai kadu budžetēšanai paredzētu aplikāciju. 

Lai nenāktos analizēt neskaitāmus sīkos tēriņus, izdevumus varat sadalīt kategorijās, piemēram, ''mājoklis'', ''izklaides'', ''aizdevums'' utt. Apkopojot visus savus izdevumus, spēsiet saprast kategorijas, kurās tērējat pārāk daudz, tādējādi turpmāk cenšoties šajās kategorijās sevi ierobežot un ietaupīto novirzīt aizdevuma atmaksai. Taču atcerieties, ka, lai saprastu, kur mēdzat pārtērēties, izdevumi jāpieraksta un jāanalizē vismaz 3-4 mēnešus! Svarīgi - lai aizdevuma atmaksa neradītu pārlieku lielu slogu, tā mēneša maksājumam nevajadzētu būt lielākam par 20% no Jūsu kopējiem mēneša ienākumiem!

#3 Meklējiet papildu ienākumu avotus!

Ja kredīts jau noformēts, taču kādu iemeslu dēļ radušās bažas par tā laicīgu atmaksu, viens no veidiem, kā uzlabot situāciju, ir meklēt papildu ienākumu avotus jeb darba iespējas. Apdomājiet - varbūt Jums ir kāds hobijs, kuru ir iespējams pārvērst peļņā? Varbūt Jums ir kādas prasmes, kuras izmantojot varat piedāvāt citiem kursus un ar to pelnīt? Varbūt varat pārdot kādas sev nevajadzīgas/neizmantotas lietas? Tādā veidā apdomājiet visas iespējamās papildu ienākumu iespējas un dariet visu, lai netiktu kavēts aizdevuma atmaksas termiņš!

Svarīgi - nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot citu aizdevumu, lai apmaksātu esošo! Aizdevums nav uzskatāms par papildu ienākumu avotu. 

#4 Kad iespējams - maksājiet vairāk!

Dzīvē mēdz būt dažādas finansiālās situācijas, tādēļ, kad tās ir labākas un ir papildus iespējas - maksājiet vairāk jeb paaugstiniet mēneša maksājuma slieksni! Tādā veidā nedaudz izlīdzināsiet tēriņus un kredīta atmaksas kopējā naudas summa kļūs mazāka. Ja finansiālā situācija kādā brīdī būs sliktāka, noteikti būsiet sev pateicīgs par šādu soli.

#5 Apdomājiet aizdevuma nosacījumu maiņu!

Kad aizdevuma atmaksas process kļūst sarežģīts, naudas gluži vienkārši nav, kā arī radies manāms stress, apdomājiet kredīta nosacījumu maiņu! Atkarībā no izvēlētā kredītdevēja, pastāv vairākas iespējas:

  • Kredītbrīvdienas (labvēlības periods)

Šī ir iespēja, kas ļauj uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumus, tajā pašā laikā saglabājot esošos līguma nosacījumus. Kredītbrīvdienu laikā jāmaksā tikai procentu maksājumi. Tomēr atcerieties, ka kredītbrīvdienas nenozīmē, ka kādu iemeslu dēļ aizdevējs neprasīs Jums veikt šajā laika periodā izlaistos pamatsummas maksājumus - pēc kredītbrīvdienu beigām tie būs jāveic pilnā apmērā.

  • Atmaksas termiņa pagarinājums

Šī ir iespēja, kas ļauj samazināt kredīta ikmēneša maksājumu, pagarinot tā beigu termiņu. Tomēr atcerieties, ka šādā veidā tiek samazināts pamatsummas maksājums - mēneša procentu maksājums un kopējā atmaksājamā naudas summa paliek nemainīga.

  • Maksājumu grafika maiņa

Šī ir iespēja, kas ļauj pielāgoties, piemēram, savam mēnešalgas datumam vai citiem finansiāli svarīgiem notikumiem, lai kredīta mēneša maksājums būtu ērts. Tomēr atcerieties, ka kredīta atmaksas grafika maiņa nenozīmē labvēlīgākus noteikumus - kopumā tie paliek tādi paši. 

Lai izmantotu kādu no šīm kredīta nosacījumu maiņas iespējām, sazinieties ar savu kredītdevēju! Iespējams, Jūsu kredītdevējs nepiedāvā šādus, bet gan citus risinājumus, un jānoskaidro, vai Jums tie ir pieejami. Rēķinieties, ka nosacījumu maiņa parasti tiek veikta par atsevišķu samaksu. 

#6 Komunicējiet ar savu kredītdevēju!

Ja vēlaties atmaksāt kredītu laicīgi un radušies kādi jautājumi vai ir vēlmes, kas var palīdzēt atmaksāt kredītu pēc iespējas ātrāk, noteikti sazinieties ar savu kredītdevēju!

Ikviens kredītdevējs ir ieinteresēts atgūt izsniegto naudas summu, tādēļ, ja Jums kādu iemeslu dēļ radušās grūtības ar kredītu atmaksāt, nekādā gadījumā neignorējiet kredītdevēju, bet gan komunicējiet, lai nonāktu pie abpusēji izdevīga risinājuma. Iniciatīva parāda Jūsu vēlmi sadarboties, savukārt veiksmīga sadarbība ar kredītdevēju pavisam noteikti palīdzēs kredītu atmaksāt laicīgi!

 

Mūsdienās, kad aizdevumi internetā ir pieejami ātri un ērti, esiet uzmanīgs - pirms līguma slēgšanas rūpīgi izvērtējiet aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas! Ikviens aizdevums, arī aizdevums internetā var radīt pamatīgu budžeta slogu, taču ceram, ka augstāk minētie padomi palīdzēs Jums atmaksāt kredītu laicīgi. Lai izdodas!