6 Noderīgi Padomi Budžeta Plānošanai
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 06.07.2023 | Padomi

6 Noderīgi Padomi Budžeta Plānošanai

Finanses ir ikviena cilvēka ikdienas neatņemama sastāvdaļa, jo no tām atkarīga labklājība - ja finanses ir sakārtotas, cilvēks jūtas gan finansiāli, gan emocionāli stabils.

Lai gan pastāv stereotips, ka tiem, kam nav daudz finanšu, ko pārvaldīt, nav nepieciešama finanšu pratība un budžets. Taču tieši šādiem cilvēkiem tas ir īpaši svarīgi - jo ierobežotākas finanses, jo svarīgāk saprast, kur, cik daudz un kādēļ tās tiek tērētas.

Iemācoties gudri pārvaldīt naudu un plānot budžetu, finansiālie mērķi kļūst vieglāk sasniedzami. Vēlaties justies finansiāli drošāk un stabilāk?

Lūk, 6 noderīgi ieteikumi budžeta plānošanai!

Noderīgi padomi budžeta plānošanai

1. Apziniet savus neto ienākumus!

Efektīva budžeta pamats ir Jūsu neto ienākumi - tā ir Jūsu darba samaksa (alga), no kuras atskaitīti nodokļi.

Koncentrēšanās uz bruto ienākumiem neto ienākumu vietā varētu novest pie pārtēšanās, jo varētu likties, ka pieejamo līdzekļu ir vairāk.

Šajā solī apziniet pilnīgi visus savus neto ienākumus, gan pamata algu, gan papildu ienākumus, kas varētu rasties, piemēram, strādājot papildu darbu vai pārdodot lieko.

Neto ienākumi laika gaitā var būt mainīgi, tādēļ tos ir nepieciešams aptuveni reizi mēnesī pārskatīt!

2. Sekojiet līdzi saviem tēriņiem!

Kad Jums ir skaidrs, kādi ir Jūsu neto ienākumi, nākamais solis ir saprast, kur tie tiek tērēti. Tēriņu izsekošana un kategorizēšana var palīdzēt noteikt, kurās jomās mēdzat pārtērēties un kurās turpmāk varētu ietaupīt naudu.

Vispirms mēģiniet saskaitīt fiksētos izdevumus - te ir regulāri ikmēneša rēķini, piemēram, mājokļa īre un komunālie pakalpojumi. Pēc tam saskaitiet mainīgos izdevumus - tie ir tēriņi, kas laika gaitā atšķiras, piemēram, pārtika, degviela, arī izklaides.

To, kur ietaupīt, varēsiet atrast tieši starp mainīgajiem tēriņiem. 

Lai sekotu līdzi tēriņiem, varat izmantot bankas izrakstu, kas ne tikai apkopo informāciju par visiem Jūsu ienākumiem un izdevumiem, bet bieži arī iedala tos kategorijās.

Savu finanšu kontroli varat veikt digitāli, izmantojot, piemēram, Excel tabulu vai kādu no šim nolūkam paredzētām mobilajām aplikācijām vai manuāli, izmantojot, piemēram, pildspalvu un kladi.

Pierakstiet itin visus tēriņus, ne tikai lielos, bet arī sīkos, kas ir šķietami nesvarīgi, jo tikai tā varēsiet pilnībā kontrolēt savu finanšu plūsmu.

3. Nosakiet reālistiskus mērķus!

Pirms Jūs sākat analizēt apkopoto finanšu informāciju, nosakiet reālistiskus mērķus!

Izveidojiet sarakstu ar saviem īstermiņa un ilgtermiņa finanšu mērķiem - kad būsiet nostādījis mērķus, būs lielāka motivācija darboties un ievērot budžetu.

Īstermiņa mērķi ir tādi, kurus var sasniegt aptuveni 1-3 gadu laikā. Tie var būt tādi mērķi, kā naudas uzkrājuma izveidošana vai, ja Jums ir, piemēram, patēriņa kredīts, tad varat noteikt mērķi atmaksāt aizdevumu.

Tāpat, ja mērķis ir saistīts ar aizdevumu atmaksu, savukārt aizdevumi ir vairāki un to pārvaldība rada galvassāpes, var palīdzēt kredītu apvienošana.

Savukārt ilgtermiņa mērķi ir tādi, kuru sasniegšana var prasīt pat vairākus gadu desmitus. Tie var būt tādi mērķi, kā pensijas uzkrājums, uzkrājums savu bērnu izglītībai, jauns nekustamais īpašums. 

Attiecībā uz budžeta plānošanu un mērķu noteikšanu vienmēr ir svarīgi būt reālistiskam! Turklāt jāņem vērā, ka ar laiku prioritātes var mainīties, tādēļ noteiktie mērķi nav iekalti akmenī un ik pa laikam, aptuveni reizi gadā tos vajadzētu pārskatīt.

Mērķu noteikšana ir galvenais, kas palīdzēs motivēt Jūs ievērot budžetu, piemēram, ir vieglāk samazināt tēriņus, ja zināt, ka taupāt ceļojumam.

4. Salīdziniet savus ienākumus un izmaksas!

Laiks ķerties pie atbildīgākā darba - ienākumu un izdevumu salīdzināšanas. Pēc tam, kas tas būs izdarīts, sapratīsiet to, ko Jūs tērējat šobrīd pret to, kur Jūs patiesībā vēlētos tērēt savas finanses.

Ņemiet vērā - tas ir iespējams tikai tad, ja esat sekojis līdzi saviem tēriņiem vismaz 3-4 mēnešus, jo tādējādi varēsiet prognozēt, cik un kur tērēsiet nākamajos mēnešos.

Salīdziniet savus tēriņus ar saviem neto ienākumiem! Ja pēc tēriņiem budžets liecina par to, ka Jums paliek pāri maz vai nepaliek teju nemaz, apsveriet iespēju katrai izdevumu kategorijai noteikt izdevumu ierobežojumus. Bet atcerieties, ka ierobežojumiem jābūt reālistiskiem!

Iespējams, šajā solī izvēlēsieties kategorizēt izdevumus vēl sīkāk - nodalīt vajadzības un vēlmes. Meklējot veidus, kā novirzīt naudu saviem finanšu mērķiem, svarīgi ir mācēt kritiski izvērtēt savas vēlmes. Sākumā, protams, jāsaprot atšķirība starp šiem diviem vārdiem. Vajadzības ir tas, bez kā ikdienā nevarat iztikt, piemēram, pārtika un degviela, savukārt vēlmes ir tas, bez kā ikdienā varat iztikt, piemēram, ikmēneša mūzikas straumēšanas pakalpojumu abonements un kino apmeklējums. 

Ja arī pēc atteikšanās no vēlmēm Jums joprojām neizdodas nonākt pie objektīva budžeta, ja ir iespēja, meklējiet veidus, kā iespējams samazināt fiksētos izdevumus. Vai un cik daudz Jūs varētu ietaupīt, piemēram, ja uz darbu dotos ar kājām vai velosipēdu? Atteiktos no pašreizējā televīzijas un interneta abonementa, tā vietā izvēloties vienkāršāku un lētāku?

Šādi lēmumi nāk ar lieliem kompromisiem, tādēļ rūpīgi apsveriet visas savas iespējas, kā arī neieslīgstiet galējībās!

5. Izmēģiniet 50/30/20 likumu!

Viena no pasaulē populārākajām budžeta plānošanas pieejām - 50/30/20 likums. Lai gan šis likums ir salīdzinoši vienkāršs, tas ir ļoti efektīvs un ilgtermiņā tas var palīdzēt Jums sasniegt kvēlākos finanšu mērķus.

50/30/20 likums paredz, ka ne vairāk kā 50% no visiem neto ienākumiem tiek tērēti vajadzībām, ne vairāk kā 30% no visiem neto ienākumiem tiek tērēti vēlmēm, savukārt ne vairāk kā 20% no visiem neto ienākumiem tiek tērēti parāda atmaksai vai uzkrājumu veidošanai.

Svarīgi ņemt vērā, ka, lai īstenotu šo pieeju, nepietiks vien ar teorētisku teriņu sadalīšanu. Viena no vieglākajām metodēm - sadalīt savus neto ienākumus 3 aploksnēs. 

6. Regulāri pārskatiet savu budžetu!

Tikpat svarīgi, cik budžeta plānošana, ir regulāri sekot līdzi tam - tas palīdzēs pārliecināties, ka atrodaties uz pareizā ceļa! Laika gaitā seciniet, vai ir izdevies atbrīvoties no ikdienas finansiālā sloga un sasniegt kādu no nostādītajiem finanšu mērķiem?

Neatkarīgi no tā, kāda ir Jūsu pašreizējā finansiālā situācija, budžeta plānošanā var saskarties ar daudz un dažādiem izaicinājumiem, kā pēkšņi izdevumi, darba zaudēšana u.c., bet pret to visu budžetam ir ļoti daudz ieguvumu, tādēļ nepadodieties! Lai motivētu sevi, kad sasniegts mērķis, nebaidieties sevi palutināt - arī tad, ja sasniegts tikai mazumiņš, jo arī mazās uzvaras ir jāsvin! 

Budžeta, īpaši ģimenes budžeta plānošana nav vienkāršs uzdevums, taču tas var būtiski paaugstināt Jūsu un Jūsu ģimenes labklājības līmeni. Ceram, ka augstāk minētie padomi Jums palīdzēs izveidot efektīvu budžeta plānu. Lai izdodas!