Kredīts pret auto ķīlu: Viss, ko Jums nepieciešams zināt
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 10.04.2024 | Padomi

Kredīts pret auto ķīlu: Viss, ko Jums nepieciešams zināt

Dzīvē mēdz būt dažādas situācijas, un ikvienam var rasties nepieciešamība izmantot tādu iespēju kā kredīts. Mūsdienās liela daļa kredītu pieejami bez ķīlas, taču situācijās, kad nepieciešams finansējums neatliekamiem tēriņiem vai kādam lielākam pirkumam, taču tos nav iespējams iegūt, izmantojot tradicionālos aizdevumus, kā piemēram, patēriņa kredīts, var palīdzēt tāds risinājums kā kredīts pret auto ķīlu. Arī Jūs plānojat izmantot tādu iespēju kā kredīts? Lai saprastu, vai arī Jums var noderēt tāds risinājums kredīts pret auto ķīlu, turpiniet lasīt šo rakstu, kur stāstām vairāk par to, kas tas ir, kā tas darbojas, kādas ir tā priekšrocības, kā arī noderīgus padomus, kā to noformēt. 

Kas ir kredīts pret auto ķīlu?

Mūsdienās iespējams saņemt kredītu pret dažādām ķīlām - visbiežāk kā ķīla kalpo nekustamais īpašums, taču tāpat ķīla var būt arī auto. Kredīts pret auto ķīlu ir nebanku kredīts, kura saņemšanai aizņēmējs kā ķīlu izmanto savā īpašumā esošu auto. Šāda kredīta summa parasti ir 70-90% no auto vērtības. Visbiežāk aizdevums pret auto ķīlu tiek izmantots lielākiem pirkumiem, piemēram, mājokļa labiekārtošanai un remontam, kā arī citiem svarīgiem mērķiem, piemēram, veselības aprūpei un izglītībai. Cilvēki nereti izvēlas tieši šo aizdevuma veidu, jo tas mēdz būt ar izdevīgiem nosacījumiem.

Aizdevums pret auto ķīlu no citiem aizdevumu veidiem atšķiras ar to, ka kā garants aizdevējam par kredīta atmaksu kalpo auto - tas nozīmē, ka gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ aizņēmējam radīsies problēmas atmaksāt kredītu, pastāv risks ne tikai sabojāt kredītvēsturi, bet arī zaudēt ieķīlātā auto īpašumtiesības. Savukārt, kamēr kredītmaksājumi tiek veikti godprātīgi, aizņēmējs var turpināt izmantot savu auto personīgajām vajadzībām. 

Kā darbojas kredīts pret auto ķīlu?

Lai pieteiktos kredītam pret auto ķīlu, sākumā jāaizpilda pieteikums aizdevuma mājaslapā. Pēc tam aizdevējs novērtēs Jūsu auto, sagatavos individuālu piedāvājumu un informēs par lēmumu. Jāņem vērā, ka aizdevuma piedāvājumu ietekmē vairāki faktori, t.sk. ne tikai auto novērtējums, bet arī Jūsu kredītvēsture un maksātspēja. Ja aizdevēja piedāvājums Jūs apmierinās, varēsiet parakstīt līgumu. Šajā solī auto būs jāpārraksta uz aizdevēja vārda, taču Jūs būsiet reģistrēts kā auto lietotājs - varēsiet turpināt to lietot savām vajadzībām, taču nevarēsiet ar to veikt citus darījumus. Kad kredīts būs godprātīgi atmaksāts, auto atkal tiks pārrakstīts uz Jūsu vārda. Savukārt, ja aizdevēja piedāvājums, Jūsuprāt, nav atbilstošs reālajai situācijai, Jums ir tiesības no tā atteikties.

Auto, kurš tiks novērtēts kā atbilstoša ķīla, var palīdzēt iegūt izdevīgākus kredīta nosacījumus - lielāku aizdevuma summu, garāku atmaksas termiņu, zemāku procentu likmi u.c. Tomēr jāsaprot, ka ne katru auto var izmantot kā ķīlu - veicot novērtējumu, aizdevēja speciālists pārbaudīs, vai auto atbilst konkrētiem kritērijiem. Novērtējuma gaitā visbiežāk tiek ņemts vērā auto vizuālais un tehniskais stāvoklis, vecums, nobraukums, esošie bojājumi u.c. faktori. 

Priekšrocības

Elastīgi atmaksas nosacījumi

Pārreģistrējot automašīnu uz aizdevēja vārda, tā kalpo kā sava veida garants, līdz ar to aizdevējs var piedāvāt elastīgus atmaksas nosacījumus - garāku aizdevuma atmaksas termiņu, kas nozīmē, ka kredītam ir mazāks ikmēneša maksājums, tādējādi kredīts rada mazāku budžeta slogu. Tāpat daudzi aizdevēji piedāvā agrīnu aizdevuma atmaksas iespēju. 

Var būt zemāka procentu likme

Procentu likme ir viens no svarīgākajiem, ja pat ne pats svarīgākais faktors, kas tiek ņemts vērā, noformējot kredītu. Šajā gadījumā, tā kā automašīna kalpo kā sava veida garants, aizdevējs var piedāvāt arī zemāku procentu likmi. Tas ir būtiski, jo zemāka procentu likme nozīmē mazāku atmaksājamo summu. 

Individuāla pieeja

Tā kā automašīnas modeļi ir daudz un dažādi un katras automašīnas tehniskais stāvoklis atšķiras, kā arī katra cilvēka finansiālā situācija atšķiras, veicot automašīnas, kredītvēstures un maksātspējas novērtējumu, pieeja katram klientam ir ļoti individuāla un tiek sagatavots individuāls piedāvājums atbilstoši reālajai situācijai. 

Auto var lietot personīgām vajadzībām

Lai arī automašīna tiek ieķīlāta un pārrakstīta uz aizdevēja vārda, kredīta atmaksas laikā aizņēmējs var turpināt lietot savu auto personīgajām vajadzībām. Kamēr vien aizņēmējs godprātīgi veic visus kredītmaksājumus, viņam neradīsies nekādas neērtības un problēmas, kas saistītas ar automašīnas lietošanu. 

Ātra piekļuve naudai

Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, kredīts pret auto ķīlu internetā pieejams ātri un ērti - nepieciešams tikai aizpildīt pieteikumu aizdevēja mājaslapā, sagaidīt piedāvājumu, parakstīt līgumu, pārreģistrēt auto, un nauda jau pavisam drīz nonāk bankas kontā. Naudu savā bankas kontā nereti var saņemt jau pāris stundas pēc tam, kad aizpildīts pieteikums.

Noderīgi padomi kredīta ņemšanai pret auto ķīlu

Lai varētu izvēlēties uzticamu aizdevēju un Jūs būtu drošs, ka Jūsu automašīna tiek novērtēta atbilstoši reālajai situācijai, nevajadzētu izvēlēties pirmo aizdevuma piedāvājumu, ko ieraugāt - tā vietā apskatiet un salīdziniet dažādus aizdevējus un to piedāvājumus! To varat paveikt divos veidos: patstāvīgi apskatot dažādu aizdevēju mājaslapas vai izmantojot kādu no tiešsaistē pieejamajām kredītu salīdzināšanas platformām. 

Atcerieties, ka pieteikuma aizpildīšana nerada Jums nekādas saistības! Salīdzinot piedāvājumus, pievērsiet uzmanību sekojošiem faktoriem:

Automašīnas vērtēšanas kritēriji

Kam aizdevēja speciālists pievērš uzmanību, kad vērtē automašīnu? Atcerieties, ka dažādiem aizdevējiem šie kritēriji var atšķirties.

  • Aizdevuma summa. Cik % no auto vērtības piedāvā aizdevējs? Atcerieties, ka Jums nav obligāti jāizmanto maksimālā aizdevuma summa - par summu tiek maksāta procentu likme, tādēļ izmantojiet tieši tik, cik nepieciešams mērķim. 
  • Atmaksas termiņš. Kāds ir maksimālais aizdevuma atmaksas termiņš? Atcerieties, ka garāks atmaksas termiņš nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu, tomēr tāpat tas nozīmē, ka tiek pārmaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. 
  • Procentu likmes. Kāda ir kredīta procentu likme un gada procentu likme (gpl)? Atcerieties, ka tieši gada procentu likme ļauj spriest par to, kādas būs kredīta kopējās izmaksas.

Vai kredīts pret auto ķīlu pieejams ar sliktu kredītvēsturi?

Jā, bieži pieejams arī kredīts pret auto ķīlu ar sliktu kredītvēsturi - tas var būt risinājums situācijā, kad citi aizdevuma veidi sliktās kredītvēstures dēļ nav pieejami. Tomēr tas, protams, atkarīgs no aizdevēja nosacījumiem un nostājas, jo ir aizdevēji, kas nevēlas uzņemties risku. 

Kredīts pret auto ķīlu ir aizdevuma veids, kura saņemšanai kā ķīla kalpo auto – aizdevējs novērtē auto un sagatavo piedāvājumu. Šim aizdevuma veidam ir vairākas priekšrocības: elastīgi atmaksas nosacījumi, zemāka procentu likme, individuāla pieeja, savu auto var lietot personīgām vajadzībām, kā arī nauda pieejama ātri. Tomēr jāatceras, ka aizdevums pret auto ķīlu tāpat kā jebkurš cits kredīts pret ķīlu un citi aizdevumu veidi ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi jāizvērtē tā nepieciešamība, piemērotība situācijai, kā arī savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt.