Kredīts no 20 gadiem: Noderīgi padomi
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 29.02.2024 | Padomi

Kredīts no 20 gadiem: Noderīgi padomi

Neatkarīgi no vecuma, ikviens var nonākt situācijā, kad radušies neplānoti/neatliekami tēriņi, kuriem trūkst finanses - arī 20 gadu vecumā. Tas ir vecums, kad lielākā daļa jauniešu tikko kļuvuši finansiāli neatkarīgi, un diemžēl ne vienmēr finansiālā ceļa sākums ir veiksmīgs, kā rezultātā var būt nepieciešams izmantot tādu iespēju kā kredīts. Plānojot izmantot kredītu no 20 gadiem, vajadzētu īpaši rūpīgi izvērtēt kredīta nepieciešamību un savu maksātspēju. Šajā rakstā esam apkopojuši pāris noderīgus padomus par kredītu no 20 gadu vecuma. 

Kādi kredīti ir pieejami no 20 gadu vecuma?

Lai saņemtu kredītu no 20 gadiem, ir iespējams vērsties gan pie banku, gan nebanku aizdevējiem, tomēr populārākā izvēle jauniešiem šajā vecumā ir nebanku kredīti internetā:

Īstermiņa (ātrais, sms) kredīts

Īstermiņa aizdevums jeb ātrie kredīti no 20 gadiem ir piemēroti nelieliem un steidzamiem tēriņiem, piemēram, kāda svarīga rēķina apmaksai vai ārsta apmeklējumam. Ātrais kredīts visbiežāk paredz aizdevuma summu līdz 10 000 EUR ar atmaksas termiņu līdz 5 gadiem. Īsā atmaksas termiņa dēļ ātrais kredīts var radīt pamatīgu budžeta slogu, tādēļ, lai spētu to laicīgi atmaksāt, ļoti rūpīgi jāizvērtē savas iespējas to samērot ar citiem ikdienas tēriņiem.

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts internetā internetā šobrīd ir populārākais aizdevuma veids. Patēriņa kredīts no 20 gadiem ir piemērots lielākām iecerēm, piemēram, mājokļa labiekārtošanai vai auto remontam. Patēriņa kredīts visbiežāk paredz aizdevuma summu līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem. Salīdzinoši lielās aizdevuma summas dēļ patēriņa kredīts var radīt atmaksas grūtības, tādēļ, lai spētu to veiksmīgi atmaksāt, ļoti rūpīgi jāizvērtē sava finansiālā situācija, t.sk. ienākumu līmenis gan tagad, gan tuvākajā nākotnē. 

Kredītlīnija

Kredītlīnija no 20 gadiem ir piemērots risinājums situācijās, kad zināms, ka būs nepieciešamas finanses, taču nav zināma konkrēta naudas summa. Tā var kalpot kā finansiālais drošības spilvens. Kredītlīnija atšķiras no citiem aizdevuma veidiem ar to, ka katram klientam tiek piešķirts kredītlimits, kuru viņš var tērēt pēc saviem ieskatiem, savukārt procentu likme jāmaksā tikai par izmantoto naudas summu. Salīdzinoši neparedzamā atmaksas procesa dēļ kredītlīnija var radīt risku, ka aizņēmējs neapzinās savas iespējas un izmanto piešķirto kredītlimitu neapdomīgi, tādēļ, lai spētu to veiksmīgi atmaksāt, ļoti rūpīgi jāizvērtē nepieciešamība izmantot piešķirto kredītlimitu un jau laicīgi jāapdomā tas, kā atmaksāt aizdevumu pēc iespējas veiksmīgāk. 

Kā izvēlēties atbilstošu kredītu?

Lai būtu drošs, ka izvēlaties sev un savam maciņam draudzīgāko kredīta piedāvājumu, vajadzētu salīdzināt dažādus kredīta piedāvājumus, pievēršot uzmanību sekojošiem kritērijiem:

  • Procentu likmes. Attiecībā uz procentu likmēm svarīgākais rādītājs ir gada procentu likme (gpl), kas ietver sevī gan kredīta procentu likmi, gan citas izmaksas, tādējādi ļaujot nojaust par kredīta kopējām izmaksām. 
  • Atmaksas termiņš. Jo garāks atmaksas termiņš, jo mazāks ikmēneša maksājums, jo mazāks budžeta slogs. Tomēr jāņem vērā, ka garāks atmaksas termiņš nozīmē, ka tiek pārmaksāts vairāk attiecībā uz procentiem, tādēļ jau laicīgi vajadzētu noskaidrot to, vai aizdevējs piedāvā agrīnu kredīta atmaksas iespēju. 
  • Komisijas maksas. Nepievēršot uzmanību komisijas maksām, varētu likties, ka kredīts ir izdevīgs, taču nereti komisijas maksas sastāda ievērojamu daļu no kredīta kopējām izmaksām. Vajadzētu noskaidrot katru izmaksu pozīciju. 
  • Citu aizņēmēju atsauksmes. Ar aizdevēju var nākties sadarboties no vairākiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem, tādēļ ir svarīgi, lai aizdevējs ir godprātīgs, pretimnākošs un ar labu reputāciju. Viens no veidiem, kā uzzināt vairāk par izvēlēto aizdevēju - apskatīt citu aizņēmēju atsauksmes, kas pieejamas, piemēram, sociālajos tīklos un sūdzību portālos. 

Atbildīga aizņemšanās

Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, kredītēšanas pakalpojumu ir kļuvuši daudz pieejamāki - pieteikties aizdevumam un arī saņemt aizdevumu iespējams pāris minūšu laikā. Tomēr tas rada dažādus izaicinājumus, kas saistīti ar finanšu pārvaldību un atbildīgu aizņemšanos, tādēļ, lai aizdevums no 20 gadiem neradītu pārmērīgu budžeta slogu un nerastos grūtības atmaksāt kredītu, svarīgi ievērot vairākus atbildīgas aizņemšanās nosacījumus:

  • Finanšu vajadzību izvērtēšana. Piesakoties kredītam, sākumā ir nepieciešams patstāvīgi novērtēt savu finansiālo situāciju un padomāt par to, vai patiesi nav pieejamas citas iespējas, kā atrisināt esošos finansiālos izaicinājumus. 
  • Reālistiska budžeta plānošanaLai noteiktu nepieciešamo kredīta naudas summu un reālistisku atmaksas termiņu, ir nepieciešams izveidot reālistisku budžetu, kurā apkopoti visi ienākumi un izdevumi - tā ir iespējams saprast, cik varat veltīt kredīta atmaksai. Atcerieties budžetā iekļaut arī finanšu rezervi neparedzētiem izdevumiem. 
  • Kredītvēstures izvērtēšana. Lai neapdraudētu savas finansiālās iespējas nākotnē, pirms pieteikuma aizpildīšanas ir nepieciešams izvērtēt savu kredītvēsturi un to, kā to varētu ietekmēt jauna kredīta noformēšana. Vajadzētu rūpēties par to, lai Jums būtu pozitīva kredītvēsture, jo kredītvēstures pārbaude tiek veikta ne tikai piesakoties kredītam, bet arī iegādājoties preci līzingā un pat piesakoties jaunā darbā. 
  • Aizdevēju un piedāvājumu salīdzināšana. Lai varētu izvēlēties labāko piedāvājumu, ir nepieciešams salīdzināt dažādus aizdevējus un to piedāvājumus, nevis izvēlēties pirmo, ko ieraugāt. 

Aizdevuma līguma izpēte. Jāatceras, ka aizdevējs katru klientu izvērtē individuāli, tādēļ viena un tā paša kredīta nosacījumi dažādiem klientiem var atšķirties. Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, ir nepieciešams izpētīt aizdevuma līgumu no A līdz Z un pārliecināties, vai līgums ir saprotams. 

Biežāk pieļautās kļūdas

Netiek rūpīgi izvērtēta kredīta nepieciešamība

Jaunietis, kuram radušās finansiālās problēmas, un kuram vienlaicīgi pieejams ātrs un viegls risinājums kā kredīts, var pieņemt pārsteidzīgus un nepārdomātus lēmumus, kas pēc tam var izmaksāt dārgi. Lai kredīta atmaksa neradītu problēmas un neierobežotu finansiālās iespējas nākotnē, katra kredīta nepieciešamība jāizvērtē ļoti rūpīgi, ņemot vērā, ka kredīti paredzēti situācijās, kad citu risinājumu nav, un aizdevumi paredzēti nopietniem mērķiem. 

Netiek pietiekami izpētīts aizdevuma līgums

Reizēm līguma parakstīšana var būt ļoti vilinoša, īpaši tad, ja nauda nepieciešama steidzami, kā rezultātā netiek pietiekami izpētīts aizdevuma līgums. Tomēr tas ir ļoti riskanti, jo līgumā tiek apkopoti visi kredīta nosacījumi un potenciālās izmaksas, tādēļ, pirms parakstāt līgumu, to vajadzētu izlasīt no A līdz Z, t.sk. smalko druku - iespējams, līgumā ir kādi slēptie nosacījumi. Ja, izlasot līgumu, kaut kas nav saprotams, nebaidieties sazināties ar aizdevēju, lai lūgtu skaidrojumu.

Netiek objektīvi izvērtēta nepieciešamā summa

Noformējot kredītu, var rasties vēlme aizņemties lielāku naudas summu nekā nepieciešams, tomēr jāatceras, ka par ikvienu kredītu tiek maksāti procenti, tādēļ aizņemties vajadzētu tikai tik, cik nepieciešams. 

Jautājumi, ko uzdot pirms kredīta ņemšanas

Pāris jautājumi, kurus uzdot sev un kredītdevējam, lai varētu pieņemt labāko lēmumu:

  • Vai manā situācijā nav pieejami citi risinājumi, kā atrisināt esošās finansiālās problēmas?
  • Kāda naudas summa man nepieciešama, lai atrisinātu esošās finansiālās problēmas?
  • Kā es atmaksāšu kredītu? Vai un kā var mainīties mana finansiālā situācija kredīta atmaksas laikā?
  • Vai izvēlētais kredīts ir piemērots manā situācijā?
  • Kādas ir kredīta kopējās izmaksas? 

Lai varētu saņemt aizdevumu, jāatbilst vairākiem nosacījumiem: jābūt Latvijas Republikas piederīgajam, ar bankas kontu kādā no Latvijas komercbankām, ar mobilā tālruņa pieslēgumu Latvijas tīklā un e-pasta adresi, ar regulāriem un oficiāliem ienākumiem, ar pozitīvu kredītvēsturi, kā arī vecumā no 20 gadiem. Vairumā gadījumu ir pieejams kredīts no 20 gadiem, taču ir aizdevēji, pie kuriem ir pieejams arī kredīts no 18 gadiem.

Jāņem vērā, ka tas ir vecums, kad tikko uzsākts finansiālais ceļojums, tādēļ kredīta nepieciešamība, piemērotība situācijai, kā arī iespējas kredītu atmaksāt jāizvērtē īpaši rūpīgi. Lai no 20 gadu vecuma varētu izvēlēties sev un savam maciņam labāko, jāpievērš uzmanība un jāsalīdzina vairāki kredīta kritēriji: procentu likmes, atmaksas termiņš, komisijas maksas un citu aizņēmēju atsauksmes. Lai izdodas pieņemt finansiāli gudru lēmumu!