Kredīts no 18 gadiem: Kā pieņemt gudru lēmumu
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 10.04.2024 | Padomi

Kredīts no 18 gadiem: Kā pieņemt gudru lēmumu

Latvijā ar likumu noteikts, ka personas pilngadība iestājas no 18 gadu vecuma - šajā vecumā liela daļa jauniešu kļūst finansiāli neatkarīgi no vecākiem, un tiem paveras jaunas finansiālās iespējas un atbildības, tostarp iespēja saņemt kredītu. Kredīts no 18 gadiem var būt noderīgs, lai segtu kādus neatliekamus tēriņus vai veiktu kādu lielāku pirkumu, taču jāatceras, ka tās ir nopietnas saistības, kuras nāksies godprātīgi atmaksāt, tādēļ, lai neapdraudētu savu finansiālo nākotni, kredīta nepieciešamība un savas finansiālās iespējas 18 gadu vecumā jāizvērtē īpaši rūpīgi. Ja arī Jums ir aktuāls kredīts no 18 gadiem, turpiniet lasīt šo rakstu, lai varētu pieņemt gudru lēmumu. 

Kas jāzina pirms pietiekties kredītam?

Mūsdienās pieejami daudz un dažādi aizdevumu veidi, kas piemēroti dažādām vajadzībām. Lielākā daļa no tiem ir ātri un viegli noformējami aizdevumi internetā, aizdevēja mājaslapā, taču, lai saņemtu aizdevumu, aizņēmējam ir jāatbilst noteiktām aizdevēja prasībām. Dažādiem aizdevējiem šīs prasības var būt atšķirīgas, taču vairumā gadījumu tās ir sekojošas:

  • Jābūt vecumā no 18 gadiem;
  • Jābūt pastāvīgam Latvijas iedzīvotājam;
  • Ir aktīvs bankas konts kādā no Latvijā reģistrētajām bankām;
  • Ir aktīvs mobilā telefona pieslēgums un derīga e-pasta adrese;
  • Jābūt ar pietiekamiem, regulāriem un oficiāliem ienākumiem;
  • Jabūt ar pozitīvu kredītvēsturi.

Viens no svarīgākajiem, ja pat ne pats svarīgākais faktors, ko ņem vērā un izvērtē ikviens aizdevējs - aizņēmēja kredītvēsture. Kredītvēsture ir apkopojums par visām personas finansiālajām saistībām un to izpildes disciplīnu, līdz ar to, izvērtējot kredītvēsturi, aizdevējs var spriest par to, cik uzticama un godprātīga ir persona kā aizņēmējs. Tā kā kredītvēsture ietekmē iespēju saņemt kredītu un citus finanšu pakalpojumus, kā arī pozitīva kredītvēsture ir iespēja diskutēt par labākiem darījuma nosacījumiem, pret to vajadzētu izturēties ļoti atbildīgi. 

Kredīta veidi pieejami no 18 gadu vecuma

No 18 gadiem visbiežāk pieejami sekojoši aizdevumu veidi:

Īstermiņa jeb ātrais kredīts

Ātrie kredīti ir aizdevuma veids, kas ir piemērots maziem, steidzamiem tēriņiem. Vairumā gadījumu ātrie kredīti paredz aizdevuma summu līdz 5000 EUR ar atmaksas termiņu līdz 5 gadiem. Tā kā šāda veida aizdevumiem ir salīdzinoši īss atmaksas termiņš, tiem ir salīdzinoši liels ikmēneša maksājums, un 18 gadu vecumā tie var radīt pamatīgu budžeta slogu, kā rezultātā pastāv liels atmaksas problēmu risks. 

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir populārākais aizdevuma veids, kas ir piemērots gan plānotiem, gan neplānotiem tēriņiem. Vairumā gadījumu patēriņa kredīts privātpersonām paredz aizdevuma summu līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem. Tā kā šāda veida aizdevumam nav nepieciešams norādīt aizdevuma mērķi, 18 gadu vecumā var būt vilinoši aizņemties lielāku summu nekā nepieciešams, tādējādi radot budžeta slogu un atmaksas problēmu risku. 

Auto kredīts

Auto kredīts ir aizdevuma veids, kas ir piemērots konkrētam mērķim - auto iegādei. Vairumā gadījumu auto kredīts paredz aizdevuma summu līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem. Tā kā šāda veida aizdevumam bieži netiek izvirzītas noteiktas aizdevēja prasības attiecībā uz iegādātā auto specifikācijām un stāvokli, 18 gadu vecumā pastāv risks iegādāties summai neatbilstošu auto, tādējādi radot budžeta slogu un atmaksas problēmu risku, jo pēc tam būs gan jāveic kredītmaksājumi, gan jāuztur auto. 

Priekšrocības un riski

Priekšrocības:

  • Iespēja iegūt finanses steidzamiem/neatliekamiem tēriņiem

18 gadu vecumā tikko tiek uzsākts finansiālais ceļojums, un diemžēl ne vienmēr tas ir tik veiksmīgs kā gribētos. Aizdevums no 18 gadiem ir iespēja iegūt finanses steidzamiem/neatliekamiem tēriņiem situācijās, kad to trūkst un nav pieejami citi risinājumi. 

18 gadi ir vecums, kad sāk veidoties izpratne par finansēm, savukārt kredīts var palīdzēt apgūt finanšu pratību - iemācīt rīkoties ar savu naudu, plānot savu budžetu, izvērtēt savas finansiālās prioritātes, kā arī pieņemt atbildīgus finanšu lēmumus.

  • Iespēja uzlabot kredītvēsturi

18 gadu vecumā kredītvēsture, visticamāk, nav ne pozitīva, ne negatīva, un tas ir īstais brīdis sākt par to rūpēties. Protams, aizņēmēja kredītvēsturi var uzlabot tikai godprātīgi un veiksmīgi atmaksāts aizdevums.

Riski:

  • Sabojāta kredītvēsture

18 gadu vecumā vairumā gadījumu tiek domāts tikai par to, kā iegūt nepieciešamo naudas summu nevis par to, vai un kā to varēs veiksmīgi atmaksāt. Nepārdomāta kredīta noformēšana bieži rezultējas ar atmaksas problēmām un sabojātu kredītvēsturi, kas ierobežo aizņēmēja finansiālās iespējas nākotnē. 

  • Atmaksas problēmas

18 gadu vecumā, visticamāk, jaunietim vēl nav stabilas darba vietas, kas nozīmē, ka jaunietim vēl nav regulāri un stabili ienākumi, tādējādi salāgot ikmēneša izdevumus ar kredītmaksājumiem un atmaksāt kredītu var būt sarežģīti. 

Kā pietiekties kredītam?

Lai pieteiktos kredītam, jāveic sekojoši soļi:

  • Pieteikuma aizpildīšana. Jāaizpilda pieteikuma forma aizdevēja mājaslapā, ievadot informāciju par sevi un saviem ienākumiem. Atcerieties - pieteikuma aizpildīšana nerada Jums nekādas saistības! 
  • Lēmuma sagaidīšana. Aizdevējs izvērtēs Jūsu sniegto informāciju, sagatavos individuālu piedāvājumu un sazināsies ar Jums, lai informētu par lēmumu. Ja lēmums Jūs neapmierinās, varēsiet diskutēt ar aizdevēju par citiem aizdevuma nosacījumiem. 
  • Līguma parakstīšana. Ja Jūs apmierinās aizdevēja sagatavotais piedāvājums, varēsiet parakstīt aizdevuma līgumu. 
  • Naudas saņemšana. Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, jau pavisam drīz pēc līguma apstiprināšanas varēsiet saņemt aizdevumu savā bankas kontā. Aizdevuma summa var tikt pārskaitīta uz aizņēmēja bankas kontu pat 15-20 minūšu laikā.

Finansiālā atbildība

Kā jau minējām, 18 gadi ir vecums, kad tikko tiek uzsākts finansiālais ceļojums, tādēļ šajā vecumā pret ikvienām finansiālajām saistībām vajadzētu izturēties īpaši atbildīgi. Nebanku kredīti internetā no 18 gadiem pieejami ātri un vienkārši, jebkurā vietā un laikā, taču sadarboties ar aizdevēju var nākties pat vairāku gadu garumā. Jāatceras, ka ikviens kredīts var ietekmēt finansiālās iespējas nākotnē, tādēļ, lai vēlāk nenāktos nožēlot savu lēmumu, aizņemties no 18 gadiem vajadzētu tikai tad, ja citu risinājumu nav. 

Bieži pieļauta kļūda, aizņemoties 18 gadu vecumā - kredīta noformēšana steigā, nesalīdzinot dažādas iespējas. Neatkarīgi no tā, kadā vecumā un kādu aizdevuma veidu izvēlaties, vienmēr ir nepieciešams salīdzināt dažādus aizdevējus un to piedāvājumus, pievēršot uzmanību sekojošiem faktoriem: aizdevuma summa, procentu likmes (kredīta procentu likme un gada procentu likme); atmaksas termiņš, ikmēneša maksājuma apjoms, komisijas maksas. Tāpat, lai neiekristu krāpnieku tīklos, vienmēr ir nepieciešams pārliecināties, ka aizdevējam ir licence patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Latvijas Republikā.

Kredīts no 18 gadiem ir iespēja, kā saņemt nepieciešamos naudas līdzekļus savā bankas kontā vien pāris minūšu laikā, tomēr jāatceras, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, kuras var ietekmēt budžetu un finansiālās iespējas ilgtermiņā, tādēļ vajadzība aizņemties, kredīta piemērotība situācijai, kā arī iespējas kredītu atmaksāt 18 gados jāizvērtē īpaši rūpīgi. Ceram, ka mūsu padomi palīdzēs Jums pieņemt gudru lēmumu!