Kas ir kredītlīnija? Viss, ko Jums būtu noderīgi zināt
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 10.04.2024 | Aizdevums

Kas ir kredītlīnija? Viss, ko Jums būtu noderīgi zināt

Kredītlīnija ir aizdevuma veids, kura specifika atšķiras no citiem aizdevuma veidiem, jo piešķirtā aizdevuma naudas summa netiek izmaksāta uzreiz, kā arī to var izmantot pēc vajadzības, tādējādi nodrošinot aizņēmējam elastīgumu un papildu finanšu līdzekļu pieejamību. Apdomājot tādu iespēju kā aizdevums, cilvēki bieži nesaprot, kas ir kredītlīnija un kādos gadījumos kredītlīnija var būt piemērots risinājums, tādēļ šajā rakstā esam apkopojuši visu svarīgāko informāciju, ko būtu noderīgi zināt par kredītlīniju. 

Kas ir kredītlīnija?

Kredītlīnija ir aizdevums, taču, atšķirībā no tradicionālajiem aizdevuma veidiem, kredītlīnija paredz, ka aizņēmējam tiek piešķirts noteikts kredītlimits, nevis tiek uzreiz izmaksāta visa aizdevuma naudas summa. Kredītlimitu aizņēmējs var izmantot pēc vajadzības - cik, kur un kad nepieciešams. Kamēr citi aizdevuma veidi vairāk piemēroti lielākiem, vienreizējiem tēriņiem, kredītlīnija vairāk piemērota mazākiem, neparedzētiem tēriņiem vai kādas lielākas ieceres īstenošanai, kas paredz vairākus tēriņus. 

Arī kredītlīnijai tāpat kā citiem aizdevuma veidiem tiek noteikta procentu likme, taču tā tiek piemērota nevis piešķirtajam kredītlimitam, bet gan reāli izmantotajai naudas summai. Kredītlīnijas atmaksas veids ir vienkāršs un elastīgs - aizdevējs nosaka minimālo mēneša maksājumu, un aizņēmējs var izvēlēties, cik lielu ikmēneša maksājumu veikt. 

Kredītlīnijas priekšrocības

Iespēja brīvi izmantot piešķirto kredītlimitu

Aizņēmējs pats var izlemt, vai, kad, kur un kādā apmērā izmantot piešķirto kredītlimitu, līdz ar to kredītlīniju iespējams izmantot gan pilnā apmērā, gan pa daļām, gan neizmantot vispār, ja konkrētajā brīdī nauda nav nepieciešama. Šī iemesla dēļ kredītlīnija bieži tiek izmantots kā finansiālais drošības spilvens situācijās, kad ir zināms, ka būs nepieciešama nauda, taču nav zināms, kad tieši un cik liela naudas summa. 

Procenti jāmaksā tikai par izmantoto naudas summu

Kredītlīnija paredz, ka procenti jāmaksā tikai par reāli izmantoto naudas summu, līdz ar to gudri izmantota kredītlīnija var būt izdevīgs risinājums, jo nereti lielāko budžeta slogu rada tieši procentu maksājumi. Savukārt šajā gadījumā, ja konkrētajā brīdī nauda nav nepieciešama, nebūs arī izdevumu. 

Iespēja aizņemties atkārtoti 

Gadījumā, ja aizņēmējs pieteicies kredītlīnijai un viņam rodas vajadzība aizņemties atkārtoti, taču viņš nav iztērējis visu pieejamo limitu, nav nepieciešams pildīt jaunu kredīta pieteikumu - esošo limitu aizņēmējs var izmantot tik ilgi, kamēr tas pilnībā iztērēts. Tas nozīmē, ka kredītlīnija var būt piemērots risinājums situācijās, kad nauda nepieciešama steidzami. 

Elastīgs atmaksas veids

Tas, vai kredītlīnija ir īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, atkarīgs no aizņēmēja, jo aizdevējs nosaka minimālo kredītmaksājumu, savukārt aizņēmējs pats var noteikt, kāda apmēra kredītmaksājumus veikt. Ja aizņēmējs vēlēsies kredītlīniju atmaksāt ātrāk, viņš varēs to izdarīt, veicot papildu iemaksas tādā apmērā un biežumā, kā pats vēlas. 

Kā pieteikties kredītlīnijai?

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, ikviens nebanku kredīts internetā pieejams ātri un ērti. Lai pieteiktoes kredītlīnijai, jāveic sekojoši soļi: 

1. Pieteikuma aizpildīšana

Aizņēmējs aizpilda kredītlīnijas pieteikuma formu izvēlētā aizdevēja filiālē vai noformē aizdevumu internetā, norādot nepieciešamo informāciju par sevi un saviem ienākumiem, lai aizdevējs var izvērtēt maksātspēju. Šajā solī var būt nepieciešams pievienot bankas konta pārskatu par pēdējiem 6-12 mēnešiem. 

2. Atbildes gaidīšana

Aizdevējs izvērtē pieteikumu un, ja nolemj piešķirt kredītlīniju, tad sagatavo individuālu piedāvājumu. Tas prasa aptuveni 15-20 minūtes aizdevēja laika, un pēc tam aizdevējs sazinās ar aizņēmēju, lai informētu par to, kāds ir lēmums.

3. Līguma parakstīšana

Ja lēmums aizņēmēju apmierina, tad aizņēmējs var parakstīt līgumu. Īsu brīdi pēc līguma parakstīšanas aizdevējs piešķirs limitu, kuru aizņēmējs varēs izmantot atkarībā no savām vajadzībām. Veicot nepieciešamās summas izmaksu, aizņēmējs saņems naudu savā bankas kontā pāris minūšu laikā. 

Lai varētu veiksmīgi iziet pieteikšanās procesu un saņemt kredītu, iesakām jau laicīgi noskaidrot, kādiem nosacījumiem jāatbilst, lai saņemtu kredītu pie izvēlētā aizdevēja. Pie dažādiem aizdevējiem šie nosacījumi var atšķirties, taču vairumā gadījumu tie ir šādi:

  • Vecums 18-75 gadi;
  • Pastāvīgs Latvijas Republikas iedzīvotājs;
  • Ir bankas konts kādā no Latvijas komercbankām;
  • Ir aktīvs mobilā tālruņa pieslēgums un e-pasta adrese;
  • Ir regulāri, pietiekami un oficiāli ienākumi;
  • Pozitīva kredītvēsture.

Kā pareizi izmantot kredītlīniju?

Lai arī bieži tiek stāstīts tieši par kredītlīnijas priekšrocībām, jāatceras, ka tas nav brīnumlīdzeklis, kas palīdzēs atrisināt visas esošās finanšu problēmas - tas joprojām ir aizdevums, nopietnas saistības, kuras nāksies godprātīgi atmaksāt, tādēļ rūpīgi jāapdomā gan nepieciešamība aizņemties, gan kredītlīnijas piemērotība situācijai, gan tas, kā kredītlīniju izmantot pēc iespējas gudrāk. Pāris padomi, kā pareizi izmantot kredītlīniju:

Ziniet visus kredītlīnijas nosacījumus!

Lai varētu kredītlīniju izmantot pareizi, sākumā jābūt pārliecinātam par to, ka zināt, kam esat pieteicies. Aizdevuma līgumu vajadzētu pārlasīt gan pirms tā parakstīšanas, gan pirms sākat izmantot piešķirto limitu - dubults neplīst! Izpētiet gan kredītlīnijas procentu likmes, gan komisijas maksas un visus citus aizdevēja nosacījumus, īpašu uzmanību pievēršot aizdevuma līguma sīkajai drukai. Atcerieties, ka tieši gada procentu likme (gpl) ir tas rādītājs, pēc kura iespējams spriest par to, kādas būs kopējās aizdevuma izmaksas.

Izmantojiet tieši tādu naudas summu, kāda nepieciešama - ne centa vairāk!

Noformējot kredītlīniju un redzot aizdevēja piešķirto limitu, aizņēmējiem bieži rodas vilinājums aizņemties vairāk nekā konkrētajā brīdī nepieciešams, tomēr jāatceras, ka par izmantoto naudas summu būs jāmaksā arī procentu likme. Lai izvairītos no pārmērīgas aizņemšanās, vajadzētu izmantot tieši tādu naudas summu, kāda konkrētajā brīdī nepieciešama - ne centa vairāk. Atgādinām, ka kredītlīnijas ietvaros iespējams aizņemties atkārtoti, tādēļ nav nepieciešams aizņemties ar rezervi. 

Izmantojot kredītlimitu, rūpīgi izvērtējiet savas iespējas to atmaksāt!

Kā jau minējām, tas, vai kredītlīnija ir īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, atkarīgs no aizņēmēja, jo aizdevējs nosaka minimālo kredītmaksājumu, savukārt aizņēmējs pats var noteikt, cik lielus kredītmaksājumus veikt. Šāda elastīga aizdevuma atmaksa var radīt risku, ka aizņēmējs neizvērtē savas iespējas aizdevumu atmaksāt, kā rezultātā viņam rodas budžeta slogs un atmaksas problēmas. Lai no tā izvairītos, iesakām jau pirms kredītlimita izmantošanas izplānot budžetu un izveidot konkrētu atmaksas plānu - kad un cik lielus maksājumus veiksiet, vai varēsiet tos salāgot ar citiem tēriņiem. Atcerieties - jo garāks aizdevuma atmaksas termiņš, jo mazākus maksājumus jāveic, taču tajā pašā laikā tiek pārmaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. 

Kredītlīnija ir risinājums, kas var noderēt situācijās, kad nepieciešami finanšu līdzekļi mazākiem, neparedzētiem tēriņiem vai kādas sen plānotas ieceres īstenošanai. Izmantojot tādu finanšu pakalpojumu kā kredītlīnija, jāņem vērā vairāki svarīgi aspekti: aizdevuma nosacījumi, piešķirtā kredītlimita apjoms, iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt. 

Ceram, ka augstāk sniegtā informācija palīdzēja saprast, kas ir kredītlīnija un varēsiet pieņemt gudru lēmumu un izmantot kredītlīniju pareizi, sasniedzot savus finansiālos mērķus. Risinājumi dažādām situācijām, t.sk. kredītlīnija, patēriņa kredīts un citi kredītu veidi pieejami Risini.lv - ienāciet un noskaidrojiet, kurš risinājums ir piemērotākais Jūsu situācijā!