Kas ir kredītu refinansēšana?
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 29.02.2024 | Padomi

Kas ir kredītu refinansēšana?

Dažādi kredīti paredzēti dažādām vajadzībām, tādēļ nav pārsteigums, ka cilvēki nereti noformējuši kredītus pie atšķirīgiem aizdevējiem, kurš nu konkrētajā brīdī piedāvājis labākos nosacījumus. Lai arī sākotnēji, iespējams, vairāki vienlaikus aktīvi kredīti nerada nekādas problēmas, laika gaitā tie var kļūt gan finansiāli, gan emocionāli nogurdinoši. Par laimi, ir risinājums, kas var palīdzēt atvieglot to atmaksas plānošanu un arī pašu atmaksu, tādējādi mazinot budžeta sloga un izvairoties no finanšu problēmām nākotnē - kredītu refinansēšana. Arī jums ir vairāki aktīvi kredīti? Tad turpiniet lasīt šo rakstu, kur stāstām vairāk par to, kas ir kredītu refinansēšana, kāpēc refinansēt kredītus un kā to izdarīt pēc iespējas veiksmīgāk. 

Kas ir kredītu refinansēšana?

Kredītu refinansēšana (apvienošana, pārkreditācija) ir finanšu pakalpojums, kas paredz, ka tiek veikta esošo kredītu apvienošana vienā, ilgtermiņa aizdevumā, pie cita aizdevēja un ar jauniem nosacījumiem.

Parasti kredītu refinansēšana tiek uztverts kā risinājums situācijā, kad kādu iemeslu dēļ radušās problēmas atmaksāt kredītus, taču tāpat tas ir risinājums, kas var palīdzēt jau laicīgi atvieglot kredītu atmaksu, tādējādi izvairoties no finanšu problēmām nākotnē. Kredītu refinansēšana ir piemērots risinājums sekojošās situācijās:

  • Izrādījies, ka esošo kredītu nosacījumi ir ne pārāk draudzīgi, piemēram, tiem ir augsta procentu likme un cits aizdevējs var piedāvāt draudzīgākus nosacījumus;
  • Esošo kredītu pārvaldība kļuvusi sarežģīta;
  • Tiek meklēti risinājumi, kā atvieglot esošo kredītu atmaksu, lai izvairītos no sabojātas kredītvēstures, aizdevumu piedziņas, tiesvedības u.tml. problēmām;
  • Mainījusies finansiālā situācija, kā rezultātā radušās grūtības esošos kredītus godprātīgi atmaksāt.

Lai refinansētu kredītus, jārīkojas tāpat kā jebkura cita aizdevuma gadījumā - sākumā jāaizpilda pieteikums aizdevēja klātienes filiālē vai mājaslapā. Pēc pieteikuma saņemšanas aizdevējs izvērtēs situāciju, sagatavos individuālu piedāvājumu un sazināsies, lai informētu par lēmumu un vajadzības gadījumā precizētu informāciju. 

Viens no populārākajiem jautājumiem, kas rodas, domājot par to, kas ir kredītu refinansēšana un, vai izmantot šādu iespēju - kādus kredītus ir iespējams refinansēt? Atbilde ir sekojoša - tas, kādus un cik daudz kredītus var refinansēt, atkarīgs no izvēlētā aizdevēja, tomēr visbiežāk tiek refinansēti ātrie kredīti, patēriņa kredīti un auto kredīti. 

Kāpēc refinansēt kredītu?

Kredītu refinansēšana/kredītu apvienošana nav gluži tas pats, kas aizdevums, tādēļ arī nepieciešamība refinansēt kredītus rodas retāk. Tomēr, ja radusies vajadzība atvieglot kredītu atmaksas plānošanu un arī pašu atmaksu, kredītu refinansēšana var būt piemērots risinājums. Iemesls, kādēļ refinansēt kredītus, ir rūpīgi jāapdomā, ņemot vērā šī pakalpojuma priekšrocības un to, vai un kā tās varētu nākt par labu jūsu situācijā. Lūk, galvenās kredītu refinansēšanas priekšrocības:

Viens ikmēneša maksājums

Ikviens finansiāli neatkarīgs cilvēks zina, ko nozīmē veikt ikmēneša maksājumus, t.sk. ne tikai kredītmaksājumus, bet arī mājokļa un komunālos maksājumus, interneta, televīzijas un mobilā tālruņa rēķinus u.tml. Maksājumi mēdz atšķirties gan pēc adresāta, gan summas, gan termiņiem, tādējādi ir liels risks aizmirst kādu maksājumu. Savukārt kredītu refinansēšana palīdz apvienot visus esošos kredītus vienā aizdevumā, līdz ar to pēc kredītu refinansēšanas jāveic tikai vienu ikmēneša maksājumu - tas var ievērojami atvieglot finanšu pārvaldību.

Garāks atmaksas termiņš

Kredītu refinansēšana visbiežāk nozīmē garāku aizdevuma atmaksas termiņu, kas nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu. Savukārt mazāks ikmēneša maksājums nozīmē mazāku slogu budžetam. Tomēr tajā pašā laikā ir vērts atcerēties, ka garāks atmaksas termiņš nozīmē, ka tiek pārmaksāts vairāk attiecībā uz procentiem, tādēļ svarīgi noskaidrot par agrīnas aizdevuma atmaksas iespēju. 

Zemākas procentu likmes

Kredīta refinansēšana paredz, ka starp aizņēmēju un aizdevēju tiek noslēgts jauns aizdevuma līgums ar jauniem nosacījumiem, t.sk. jaunu procentu likmi. Nereti pēc refinansēšanas procentu likmes ir zemākas, kā rezultātā var ievērojami samazināties kopējā atmaksājamā naudas summa. 

Uzlabota kredītvēsture

Atvieglojot kredītu atmaksu un piedāvājot draudzīgākus nosacījumus, kredītu refinansēšana ir iespēja uzlabot kredītvēsturi vai palīdzēt jau laicīgi parūpēties par to, lai saglabātu kredītvēsturi pozitīvu. Kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem, ja pat ne svarīgākais faktors, kas ietekmē finansiālās iespējas, tādēļ pret to jāizturas ļoti atbildīgi. 

Vienkārša pieteikšanās

Finanšu pakalpojumi bieži vien saistās ar daudz un dažādām formalitātēm un ilgu gaidīšanu. Taču tas nav par kredītu refinansēšanu! Viss, kas ir nepieciešams, lai pieteiktos kredītu refinansēšanai - viedierīce un interneta savienojums. Pieteikumu var aizpildīt aizdevēja mājaslapā, un tas prasīs līdz 15 minūtēm jūsu laika. 

Refinansēšanas process

Kredītu refinansēšanas procesa soļi ir sekojoši:

1. Nepieciešamības izvērtēšana

Lai kredītu refinansēšana varētu palīdzēt uzlabot esošo situāciju, sākumā vajadzētu izvērtēt visas šī pakalpojuma priekšrocības un arī trūkumus. Apdomājiet konkrēti, vai un kā tā var palīdzēt jūsu situācijā!

2. Aizdevēja un piedāvājuma izvēle

Mūsdienās pieejami diezgan daudz aizdevēji, kas piedāvā kredītu refinansēšanas, kredītu apvienošanas un kredītu pārkreditācijas pakalpojumus. Lai būtu drošs, ka izvēlaties sev un savam maciņam labāko aizdevēju un piedāvājumu, apskatiet citu cilvēku atsauksmes un salīdziniet dažādus piedāvājumus!

3. Pieteikuma aizpildīšana

Kad esat izvēlējies labāko aizdevēju un piedāvājumu, aizpildiet pieteikumu izvēlētā aizdevēja mājaslapā. Ņemiet vērā, ka, lai izvērtētu informāciju par jūsu finansiālo situāciju, ikmēneša ienākumiem un iespējām atmaksāt aizdevumu pēc refinansēšanas, aizdevējs var jautāt pievienot konta pārskatu par pēdējiem 6 mēnešiem. 

4. Atbildes gaidīšana

Pēc tam, kad esat aizpildījis pieteikumu un iesniedzis to aizdevējam, aizdevējs izvērtēs jūsu sniegto informāciju un, ja lēmums būs pozitīvs, sagatavos Jums individuālu kreditēšanas piedāvājumu. 

5. Lēmuma pieņemšana

Neatkarīgi no tā, vai aizdevēja lēmums būs negatīvs vai pozitīvs, aizdevējs sazināsies ar jums, lai informētu par pieņemto lēmumu. Ja kreditēšanas lēmums būs pozitīvs un jūs apmierinās sagatavotais piedāvājums, varēsiet to apstiprināt. 

6. Naudas saņemšana

Pēc piedāvājuma apstiprināšanas atliek vien gaidīt naudu savā bankas kontā. Atkarībā no aizdevuma summas, naudu saņemsiet pāris minūšu, stundu vai dienu laikā. 

Padomi veiksmīgai kredītu refinansēšanai

Saprotams, ka mūsdienās plašajā aizdevēju un to sniegto pakalpojumu klāstā ir pavisam viegli apjukt, taču, lai kredītu refinansēšana notiktu veiksmīgi un sniegtu pozitīvu efektu, neizvēlieties pirmo piedāvājumu, ko ieraugāt! Tā vietā salīdziniet dažādus piedāvājumus, pievēršot uzmanību šādiem faktoriem:

  • Cik un kādus kredītus var apvienot vienā;
  • Procentu likmes;
  • Atmaksas termiņš;
  • Ikmēneša maksājums;
  • Komisijas maksas;
  • Citi nosacījumi (vecums, ienākumu apjoms u.c.)

Kredītu refinansēšana ir finanšu risinājums, kas paredz, ka tiek veikta esošo kredītu apvienošana vienā, ilgtermiņa aizdevumā, pie cita aizdevēja un ar jauniem nosacījumiem. Šim pakalpojumam ir vairākas būtiskas priekšrocības - viens ikmēneša maksājums, garāks atmaksas termiņš, zemākas procentu likmes, iespēja uzlabot kredītvēsturi un viegla pieteikšanās, tādējādi tas var palīdzēt atvieglot kredītu atmaksas plānošanu un arī pašu atmaksu.

Izmantojiet šajā rakstā sniegto informāciju, lai vērstos pie finanšu konsultanta vai sāciet refinansēšanas procesu, lai uzlabotu savu finansiālo situāciju! Lai izdodas!