Kur aizņemties naudu?
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 29.02.2024 | Aizdevums

Kur aizņemties naudu?

Dažādi kredīti paredzēti dažādām vajadzībām, tādēļ nav pārsteigums kāpēc rodas nepieciešamība aizņemties naudu, ir dažādi - pēkšņi saplīsusi kāda svarīga sadzīves ierīce, jāapmaksā regulārie rēķini, tiek veikts mājokļa remonts u.c. Turklāt, ir situācijas, kad finanses nepieciešamas steidzami. Aizņemoties naudu, iespējams atrisināt problēmas un parūpēties par dzīves kvalitāti, tomēr jāatceras, ka aizdevumu nāksies arī godprātīgi atmaksāt, tādēļ tā nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to atmaksāt jāizvērtē ļoti rūpīgi. Ja radusies nepieciešamība aizņemties naudu, aizņemieties gudri - šajā rakstā esam apkopojuši vairākas iespējas, kur aizņemties naudu, šo iespēju priekšrocības un trūkumus, kā arī padomus, kā izvēlēties piemērotāko no iespējām.

Banku piedāvātie kredīti

Banku kredīti ir naudas aizdevumi, kurus izsniedz bankas. Visbiežāk bankas piedāvā tādus aizdevumus kā patēriņa kredīts, hipotekārais kredīts, studiju kredīts, auto kredīts u.c.

Galvenās priekšrocības

  • Lielākas aizdevuma summas

Bankas parasti piedāvā lielākas aizdevuma summas nekā citi aizdevēji, līdz ar to ir iespēja īstenot kādu lielāku un nopietnāku ieceri.

  • Tiek stingri izvērtēts katrs pieteikums

Lai arī liela daļa šo uzskata par trūkumu, patiesībā tā ir priekšrocība, jo tas nozīmē, ka bankas pievērš pastiprinātu uzmanību katra klienta ienākumiem un izdevumiem, kā arī kredītvēsturei, tādējādi rūpīgi izvērtējot katra klienta iespējas godprātīgi atmaksāt kredītu. Taču tas, protams, atkarīgs arī no paša klienta attieksmes.

  • Var palīdzēt ievērojami uzlabot kredītvēsturi

Godprātīgi atmaksāts bankas aizdevums kredītvēsturē izskatās ļoti labi, un var palīdzēt to ievērojami uzlabot, tādējādi paaugstinot kredītreitingu un finansiālās iespējas nākotnē.

Galvenie trūkumi

  • Garāks pieteikuma izvērtēšanas un naudas saņemšanas process

Bankām mēdz būt stingrāki nosacījumi un bankas ļoti nopietni izvērtē katra klienta atbilstību, tādējādi pieteikuma izvērtēšanas un naudas saņemšanas process parasti ir garāks nekā citiem aizdevējiem.

  • Var tikt noteiktas papildu prasības

Izsniedzot aizdevumus, bankām nereti ir dažādas papildu prasības, piemēram, tad, ja bankā tiek noformēts hipotekārais kredīts, iegādātais nekustamais īpašumas obligāti jāapdrošina. Tas var paildzināt, kā arī sadārdzināt aizdevuma saņemšanas procesu.

  • Šaurāks aizdevumu klāsts

Tā kā bankas piedāvā daudz un dažādus pakalpojumus un kreditēšana ir tikai viens no tiem, bankām ir ievērojami šaurāks aizdevumu klāsts nekā, piemēram, nebanku aizdevējiem. Viens bankas aizdevums aptver daudz un dažādas vajadzības, kā rezultātā var būt sarežģīti saprast, kurš no bankas aizdevumiem ir piemērotākais.

Atcerieties - ne vienmēr izdevīgākos nosacījumus var piedāvāt tieši tā banka, kurā esat klients! Lai varētu izvēlēties piemērotāko bankas aizdevumu, salīdziniet dažādu banku piedāvājumus, izvērtējot aizdevuma naudas summu, procentu likmes, atmaksas termiņu, ikmēneša maksājumu, komisijas maksas un visus nosacījumus. Lai aizdevuma saņemšana noritētu pēc iespējas veiksmīgāk, sagatavojieties laicīgi, noskaidrojot bankā visus nosacījumus, kam jāatbilst un kuri jāizpilda, lai varētu saņemt izvēlēto aizdevumu.

Nebanku kredīti

Nebanku kredīti ir naudas aizdevumi, kurus izsniedz nebanku aizdevēji. Visbiežāk nebanku aizdevēji piedāvā tādus aizdevumu veidus kā patēriņa kredīts, auto kredīts, mājokļa kredīts, kredītlīnija, kredītu apvienošana u.c.

Galvenās priekšrocības

  • Plašs aizdevumu klāsts

Nebanku aizdevējiem ir ievērojami plašāks aizdevumu klāsts nekā, piemēram, banku aizdevējiem, līdz ar to katrs var izvēlēties savai situācijai un vajadzībām atbilstošāko risinājumu.

  • Pieejami aizdevumi ar nelielu naudas summu

Nebanku aizdevēji piedāvā arī aizdevumus ar salīdzinoši nelielu naudas summu, kas var noderēt situācijās, kad radušies neparedzēti tēriņi vai īstermiņa finanšu problēmas.

  • Ātrs pieteikuma izvērtēšanas un naudas saņemšanas process

Pieteikties nebanku aizdevumam var ātri un vienkārši, nebanku aizdevēji mēdz būt mazāk stingri, un nebanku aizdevumi paredz mazāku birokrātiju, tādējādi pieteikuma izvērtēšanas un naudas saņemšanas process parasti ir ātrāks nekā banku aizdevējiem. Pieteikums nebanku aizdevumam visbiežāk tiek izskatīts pāris minūšu laikā, un ātrums ir īpaši svarīgs situācijās, kad nauda nepieciešama steidzami.

Galvenie trūkumi

  • Ātrs pieteikuma izvērtēšanas un naudas saņemšanas process

Jā, galvenokārt tā ir priekšrocība, taču tas ir arī trūkums, jo viegla kredīta pieejamība bieži rezultējas ar nepārdomātu aizņemšanos.

  • Var būt augstāka procentu likme

Tā kā nebanku aizdevēji daudzos gadījumos nepieprasa ķīlu vai galvotāju, potenciālā riska cena tiek iekļauta procentos, kā rezultātā nebanku aizdevumiem var būt augstāka procentu likme. Savukārt augstāka procentu likme nozīmē lielākas kopējās izmaksas.

  • Var būt slēptās izmaksas

Pie dažādiem nebanku aizdevējiem kopējās aizdevuma izmaksas var ievērojami atšķirties, un ir nebanku aizdevēji, kuriem ir tā dēvētās ''slēptās izmaksas'', piemēram, maksa par kredīta noformēšanu, maksa par kredīta izsniegšanu, maksa par līguma noformēšanu u.tml. Lai pārliecinātos par to, cik galu galā izmaksās nebanku aizdevums un, vai tas ir izdevīgs, vajadzētu noskaidrot visas izmaksas.

Lai varētu izvēlēties piemērotāko nebanku aizdevumu, salīdziniet dažādu nebanku aizdevēju piedāvājumus, izvērtējot aizdevuma naudas summu, procentu likmes, atmaksas termiņu, ikmēneša maksājumu un komisijas maksas. Lai arī varētu likties, ka nebanku aizdevumiem ir vairāk priekšrocību nekā trūkumu, un mūsdienās tie ir salīdzinoši viegli pieejami, jāatceras, ka arī ikviens nebanku aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ ļoti rūpīgi jaizvērtē, vai tas varēs palīdzēt konkrētajā situācijā un vai varēsiet to godprātīgi atmaksāt!

Aizdevumi no privātpersonas

Pastāv arī tāda iespēja kā aizņemties naudu no privātpersonas, un šādi aizdevumi nereti ir ar draudzīgākiem nosacījumiem, taču jāņem vērā, ka aizdevums no privātpersonas kā aizdevuma veids netiek regulēts ar likumu, kā rezultātā aizņēmējam var trūkt juridiskās aizsardzības. Lai darījums ar privātpersonu būtu drošs, ieteicams noslēgt aizdevuma līgumu - tam nav obligāti jābūt nostiprinātam pie notāra, taču tajā jābūt informācijai par aizdevēju, aizņēmēju, aizdevuma detaļām un abu pušu parakstiem. Tiešsaistē pieejami vairāki šādu līgumu paraugi. Tāpat pirms darījuma veikšanas vajadzētu apskatīt citu aizņēmēju atsauksmes par privātpersonu, no kuras plānojat aizņemties naudu.

Alternatīvās aizdevumu iespējas

Vēl pastāv vairākas alternatīvās aizdevumu iespējas:

  • Kredītkartes. Kredītkarte ir piesaistīta kredītlimitam, ko banka piešķir katram klientam individuāli. Kredītkartes darbība ir līdzīga kredītlīnijai - klientam tiek piešķirts kredītlimits, kuru iespējams izmantot jebkurā laikā, kad tas ir nepieciešams, maksājot procentus tikai par izmantoto summu. Tomēr jārēķinās, ka izmantotā summa būs jāatmaksā noteiktajā laika periodā saskaņā ar līgumu, turklāt kredītkartēm nereti ir augstākas procentu likmes nekā citiem aizdevumu veidiem.
  • Aizņemšanās no tuviem cilvēkiem. Šī ir viena no izdevīgākajām iespējām, kur aizņemties naudu, jo ar tuvu cilvēku visbiežāk iespējams vienoties par izdevīgākiem aizdevuma nosacījumiem. Tomēr tas rada risku sabojāt savstarpējās attiecības.
  • Aizņemšanās no sevis. Lai vai cik pārsteidzoši tas varētu skanēt, ir iespējams arī aizņemties no sevis, piemēram, ja jums ir finanšu uzkrājums, vajadzības gadījumā varat izmantot to. Tomēr tas rada risku, ka nauda netiks atgriezta, tādēļ šādā gadījumā vajadzētu izveidot detalizētu plānu, kā nauda tiks atmaksāta.

Pastāv vairākas iespējas, kur aizņemties naudu: no bankas, no nebanku aizdevēja, no privātpersonas, izmantojot kredītkarti, no kāda tuva cilvēka vai arī no sevis paša.

Lai varētu izvēlēties sev un savam maciņam draudzīgāko iespēju, vajadzētu rūpīgi izvērtēt savu situāciju un vajadzības, ņemot vērā aizdevuma veida priekšrocības un trūkumus. Vēlreiz atgādinām, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ aizņemieties tikai tad, ja nav citu risinājumu!