Kredīts mājokļa remontam - Noderīgi padomi
Nepieciešamais risinājums
3000
Drošs, ātrs pieteikums uzziniet savas iespējas 1 h
Atpakaļ 29.02.2024 | Padomi

Kredīts mājokļa remontam - Noderīgi padomi

Mājoklis ir mūsu miera osta, vieta, kur atgūt spēkus no steidzīgās ikdienas un izbaudīt mirkļus ar sev mīļiem cilvēkiem. Lai uzturēšanās mājoklī būtu patīkama, svarīgi, ka mājoklis ir gan vizuāli pievilcīgs, gan funkcionāls - šī iemesla dēļ, lai vai cik ļoti mājoklis tiktu lolots un aprūpēts, ikvienam mājoklim ik pa laikam ir nepieciešams remonts. Mājokļa remonts var prasīt pamatīgu finansiālu ieguldījumu, un pašsaprotami, ka ne visiem ir pieejamas remontam nepieciešamās finanses, tādēļ var būt nepieciešamība izmantot tādu iespēju kā kredīts. Ja arī Jūs plānojat veikt sava mājokļa remontu un apdomājat potenciālās finansējuma iespējas, turpiniet lasīt šo raksu, kur sniedzam noderīgus padomus par mājokļa kredītu. 

Kāpēc izvēlēties kredītu mājokļa remontam?

Protams, mājokli var remontēt pamazām ar ikmēneša ienākumiem vai arī regulāri atlikt malā naudu uzkrājumam un gaidīt gadiem, kamēr tiek sakrāta remontam nepieciešamā summa, taču tas rada daudz neērtību. Kredīts mājokļa remontam ir piemērots risinājums, jo:

  • Iespējams uzreiz ķerties klāt remontdarbiem;
  • Remontdarbus var veikt vienlaicīgi, tādējādi ietaupot laiku;
  • Ar neērtībām, piemēram, dzīvošanu starp remontdarbiem, jāsamierinās īsāku laiku;
  • Nav nepieciešams atteikties no ikdienas vajadzībām, prioritizējot remonta izmaksas;
  • Iespējams paveikt arī tos remontdarbus, kas prasa pamatīgu finansiālo ieguldījumu.

Protams, kredīts mājokļa remontam ir tāds pats kredīts kā citi, kas nozīmē, ka tās ir nopietnas saistības, kas var radīt slogu budžetam, tādēļ rūpīgi jāizvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt. Aizņemoties atbildīgi un gudri, kredīts var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti, šajā gadījumā palīdzot uzlabot mājokļa kvalitāti, paaugstinot mājokļa vērtību, kā arī samazinot nākotnes izdevumus tad, ja tiek uzlabota mājokļa energoefektivitāte. 

Kredīta veidi mājokļa remontam

Mūsdienās kreditēšanas tirgū pieejami daudz un dažādi pakalpojumi, līdz ar to remonta kredītu var noformēt dažādi. Lūk, dažas no iespējām:

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts internetā ir populārākais aizdevuma veids ar aizdevuma summu, sākot no 500 EUR līdz 25 000 EUR un ar atmaksas termiņu no 3 līdz 120 mēnešiem. Noformējot patēriņa kredītu, nav nepieciešams norādīt aizdevuma mērķi. Ja aizņēmējam ir stabila darbavieta un pietiekami ienākumi, patēriņa kredīts tiek izsniegts bez pirmās iemaksas un ķīlas vai galvotāja. Patēriņa kredīts var kalpot kā palīgs lielākiem pirkumiem, atjaunošanai, pārveidošanai, uzstādīšanai, speciālistu piesaistīšanai, nelielai būvniecībai. 

Kredīts remontam

Kredīts remontam ir aizdevuma veids, kas paredzēts tieši mājokļa remontam vai labiekārtošanai, ar aizdevuma summu, sākot no 500 EUR līdz 25 000 EUR un ar atmaksas termiņu no 3 līdz 120 mēnešiem. Noformējot kredītu remontam, var tikt jautāts aizdevuma mērķis. Ja aizņēmējam ir stabila darbavieta un pietiekami ienākumi, arī remonta kredītu izsniedz bez pirmās iemaksas un ķīlas vai galvotāja. Arī kredīts remontam var kalpot kā palīgs lielākiem pirkumiem, atjaunošanai, pārveidošanai, uzstādīšanai, speciālistu piesaistīšanai, nelielai būvniecībai. 

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir aizdevuma veids, kura specifika atšķiras no citiem aizdevuma veidiem - tā paredz, ka klientam tiek piešķirts kredītlimits, kuru klients var izmantot pēc saviem ieskatiem, kad un cik daudz nepieciešams, maksājot procentus tikai par izmantoto summu. Tā kā ne vienmēr ir iespējams paredzēt visus remontdarbus, kas jāpaveic un visu remontam nepieciešamo, kredītlīnija var kalpot kā palīgs, lai darbi neapstātos. 

Kā izvēlēties piemērtāko kredīta veidu?

Lai varētu izvēlēties piemērotāko kredīta veidu, vajadzētu salīdzināt dažādu kredītdevēju piedāvājumus, pievēršot uzmanību sekojošiem faktoriem: 

Procentu likmes

Attiecībā uz procentu likmēm vajadzētu izvērtēt divus rādītājus: kredīta procentu likmi un gada procentu likmi (gpl). Kredīta procentu likme ir jeb tā summa, kas jāmaksā aizdevējam par kredīta izmantošanu jeb izmantotās naudas cena, savukārt gada procentu likme (gpl) ir kopējās kredīta lietošanas izmaksas. Jāņem vērā, ka GPL ietver sevī arī kredīta procentu likmi un citus svarīgus maksājumus, tādējādi tieši GPL ļauj nojaust, kādas būs kopējās izmaksas. 

Atmaksas termiņš

Garāks atmaksas termiņš nozīmē to, ka ir mazāks ikmēneša maksājums, taču tāpat tas nozīmē, ka tiek pārmaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. Šī iemesla dēļ ieteicams noskaidrot par to, vai aizdevējs piedāvā agrīnu kredīta atmaksas iespēju - kas nepieciešams un kādi ir nosacījumi, lai to izmantotu. Daži aizdevēji šo iespēju piedāvā kā bezmaksas bonusu. 

Papildu izmaksas

Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, vajadzētu izpētīt visas ar kredītu saistītās izmaksas, t.sk. papildu izmaksas, kas dažādiem aizdevējiem un aizdevumiem var atšķirties - maksa par kredīta noformēšanu, maksa par līguma noslēgšanu, maksa par kredīta izsniegšanu u.c. 

Finansiālā plānošana un budžeta noteikšana

Lai varētu sekot līdzi remontdarbu progresam un pamatīgi nepārtērētos, ikvienam remontam ir nepieciešams budžets. Vispirms nosakiet naudas summu, ko plānojat veltīt remontam! Pēc tam pieskaitiet remonta budžetam vēl vismaz 10-15%, kas paredzēti neplānotiem izdevumiem, jo ticiet - tādu netrūks. Beigās apkopojiet visu remontam nepieciešamo, t.sk. speciālistu izmaksas, un aprēķiniet, cik tas maksās, rēķinot nevis zemākās, bet vidējās summas. Tad apdomājiet - vai ar Jūsu sākotnēji atvēlēto naudas summu pietiks? Ja nē, tad nosakiet prioritātes! 

Neatkarīgi no remonta veida, jārēķinās, ka remonts ieviesīs arī savas korekcijas mājsaimniecības budžetā, tādēļ pārskatiet to, pievēršot uzmanību tam, kur mēdzat tērēt par daudz un turpmāk varētu mēģināt ietaupīt.

Kā pieteikties kredītam

Lai pieteiktos kredītam, jāaizpilda pieteikuma forma aizdevēja mājaslapā. Pēc tam aizdevējs izvērtēs Jūsu pieteikumu, tiks veikta kredītvēstures pārbaude, aizdevējs sagatavos Jums individuālu piedāvājumu un sazināsies ar Jums, lai informētu par tālāko gaitu. Piesakoties kredītam, aizdevējs jautās Jūsu bankas konta pārskatu par pēdējiem 6-12 mēnešiem, tādēļ jau laicīgi sagatavojiet to pdf formātā vai piekļuves savai internetbankai, lai varat to izdarīt automātiski. 

Biežāk pieļautās kļūdas

Pārmērīga aizņemšanās

Aizņemoties vairākus kredītus, rodas pamatīgs budžeta slogs un risks sabojāt kredītvēsturi, tādēļ vajadzētu rūpīgi izvērtēt katra kredīta nepieciešamību un iespējas to godprātīgi atmaksāt. 

Pavirša līguma izvērtēšana

Aizdevuma līgumā var būt dažādi ''slēptie nosacījumi'', kas var pamatīgi sadārdzināt kredītu, tādēļ līgumu vajadzētu izlasīt no A līdz Z, īpašu uzmanību pievēršot sīkajai drukai. 

Nerēķināšanās ar neparedzētiem izdevumiem

Nekad nav iespējams 100% paredzēt visas remonta izmaksas, un tās var sastādīt ievērojamu daļu no kopējām izmaksām, tādēļ, lai remontdarbi kādā brīdī neapstātos, tos jau uzreiz vajadzētu iekļaut budžetā. 

Kredīts mājokļa labiekārtošanai un remontam var palīdzēt remontdarbus paveikt ātrāk un pēc iespējas mazināt ar remontdarbiem saistītās neērtības. Neatkarīgi no tā, kādu kredītu izvēlaties, nepieciešams izvērtēt dažādus piedāvājumus, pievēršot uzmanību procentu likmēm, atmaksas termiņiem un papildu izmaksām. Ceram, ka mūsu sniegtie padomi palīdzēs Jums atrast piemērotāko finansējuma iespēju un paveikt kvalitatīvu mājokļa remontu. Atgādinām, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ pirms aizņemšanās rūpīgi izvērtējiet savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt!